ERC trenca el pacte amb CiU al Consell Comarcal de la Selva pel cas Manga

Els republicans asseguren que no s'han pres mesures per apartar ni el gerent ni els funcionaris implicats

El cas Manga ha acabat trencant el pacte de govern entre CiU i ERC. L'escàndol de corrupció per adjudicacions fraudulentes va esclatar el febrer del 2013 i es va saldar amb nou detinguts, quatre d'ells a les comarques gironines. Entre aquests, hi havia el llavors president del Consell Comarcal de la Selva i alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria (CiU), -imputat per suborn i tràfic d'influències i que va quedar en llibertat després d'abonar 18.000 euros de fiança- i el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu, que va quedar en llibertat després de pagar una fiança de 5.000 euros. 

Mesos després han anat apareixent més detalls de la trama i hi ha més funcionaris que apareixen al sumari del cas. Després d'aquestes informacions, ERC ha explicat que ha demanat en reiterades ocasions al seu soci de govern que prengués mesures per "depurar responsabilitats" en relació als funcionaris implicats i, especialment, el gerent ja que es tracta d'un càrrec de confiança. 

Segons fa públic en un comunicat el grup republicà, CiU s'havia compromès en el sí del govern a prendre aquestes mesures però, passats els dies, no s'han fet passos i, per això, han decidit abandonar el govern. Segons manifesten, el fet que no s'hagin pres mesures fa que el consell generi una sensació "d'opacitat o fins i tot de certa complicitat amb les actuacions objecte d'investigació". 

"Preservant el principi de presumpció d'innocència, entenem que es fa un mal servei a la democràcia i a la credibilitat de les institucions al deixar d'adoptar mesures que son bàsiques, com la d'allunyar mentre perduri la situació d'indefinició processal als implicats de les funcions per les que són objecte d'investigació", expressa ERC en el comunicat. 

ERC destaca el cas del gerent, que és un càrrec de confiança i que, segons sostenen, hauria posat el seu càrrec a disposició del president i aquest no li hauria acceptat la renúncia. Els republicans també recorden que no tenien cap responsabilitat de govern durant el mandat anterior, que és l'investigat. 

En el comunicat també s'esmenta que ERC ha fet diverses propostes en el sí del govern per tal de millorar la transparència, com que el Consell es personi com a acusació popular o professionalitzar el càrrec de gerent perquè no depengui de cap partit. Segons ERC, cap ha estat acceptada. 

"La voluntat era la de donar estabilitat al govern i hem buscat la unitat però hi ha línia vermelles infranquejables", recull el comunicat, que assegura que les mesures que ells proposaven haurien servit per "retornar la malmesa credibilitat al consell". 

La renúncia dels càrrecs dels sis consellers es formalitzarà el 25 de juliol.