Endesa realitza un simulacre d'incendi a la subestació de Vall-Llobrega

La instal·lació dóna servei a gairebé 22.400 clients repartits entre diversos municipis

Endesa ha finalitzat amb èxit un simulacre d’incendi a la subestació de Vall-llobrega (Baix Empordà), dins dels plans de prevenció i seguretat que la Companyia realitza de forma itinerant a les instal·lacions de tot Catalunya. L’objectiu és posar a prova l’activació dels Plans Operatius d’Emergència per així prevenir incidents als complexos i estar preparats per actuar de manera segura i efectiva en el cas de produir-se’n, minimitzant d’aquesta manera el temps de resposta.

L’operatiu ha començat quan passaven set minuts de les 10 del matí amb la detecció d’un incendi, que s’ha simulat amb pots de fum no tòxic per recrear al màxim l’atmosfera de risc. El foc s’hauria produït en un dels transformadors. Això hauria activat l’alarma d’incendis i, de retruc, s’hauria alertat de la situació al Centre de Recepció d’Alarmes i el Centre de Control, ubicats a la seu de la Companyia a Barcelona. Immediatament després s’ha mobilitzat el personal de guàrdia i, a la vegada, l’equip d’intervenció per atendre l’emergència, els quals han estat els primers en desplaçar-se urgentment a la subestació i han comprovat la desconnexió del transformador afectat i que hi havia un ferit, empleat de la subestació, per inhalació de fums.

Un cop valorada la situació, els tècnics l’han comunicat al Cap d’Intervenció, el qual transmetria – en cas real– tota la informació al Centre de Control i al d’Emergència per tal d’activar els Serveis Exteriors d’Urgència, com el 112 i el CECAT. A més, també s’ha simulat la retirada de tensió de la instal·lació –i no només del transformador afectat– per poder treballar amb seguretat i s’ha confirmat l’actuació als bombers mentre arribaven, juntament amb altres serveis d’emergència, per extingir el foc i atendre l’operari, el qual hauria estat evacuat fins a l’hospital. El simulacre ha tingut una durada de dues hores.

La subestació de Vall-llobrega està situada al costat del camí de l’Estanyol, passant la riera de Corvatges, a prop del límit del terme municipal amb Palamós, i compta amb dos transformadors 110/25 kV i una potència total de 80 MVA. La instal·lació dóna servei a prop de 22.400 clients, els quals es troben repartits entre Calonge, Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura, Mont-ras, Palafrugell, Palamós i Vall-llobrega.