Tretze embarcacions pesqueres de Blanes també portaran turistes

La localitat de la Selva se suma a la iniciativa de Pescaturisme

L'Ajuntament de Blanes i la Confraria de Pescadors de Blanes han decidit sumar-se al Pescaturisme, una activitat iniciada l'any passat pels pescadors de Roses i Llançà, a l'Alt Empordà, on s'ofereix als turistes la possibilitat de viure una jornada de treball i gaudir del litoral català, concretament la Costa Brava des de la mar. Les sortides començaran a partir de demà fins al 30 de setembre amb tres modalitats de pesca diferents, arts menors, sonsera i arrossegament.

En total hi participen 13 embarcacions i els preus van des dels 95 euros als 140 euros. Les sortides es faran des del 16 de juliol fins al 30 de setembre i la informació es dóna en cinc idiomes: català, castellà, anglès, rus i francès. En total, s'ofereixen tres tipus de modalitats on es pot participar segons la pesca que es vulgui conèixer de més a prop: arts menors, sonsera i arrossegament. Cadascuna ofereix una sèrie de condicionants a tenir en compte. Les reserves es fan a través de l'Oficina de Turisme de Blanes.

Un dia abans de gaudir de l'experiència, el turista és citat al port per començar a familiaritar-se amb l'entorn. Durant una hora, els guies exposen tot el que faran a bord dels vaixells i els informen de tot el que, molt especialment, els consells de seguretat per no exposar-se a cap perill durant la jornada a mar obert.

La Confraria de Pescadors de Blanes participa amb un total de tretze embarcacions dels tres tipus de pesca. Es tracta de Cigronet, Pare Trias, Nova Sant Joan, Sant Joan Tercera, Nova Rosa Mari, Peret Segon, Janer Dos, Punta Santa Ana, Amistad III, Estel·lada, Blanda II, Alegria del Mar II, Marroi Segon i Es Niell.

Tres tipus de vaixells per viure l'experiència

En el cas de triar l'opció d'Arts Menors, la sortida es fa a les 5 de la matinada i es torna a terra ferma a les 2 del migdia. El seu preu és de 95 euros per persona, i admet que puguin participar 1 o 2 visitants, depenent de quina de les cinc embarcacions que hi ha disponibles faci el viatge. La dificultat d'aquest tipus de pesca és mitjana i ofereix la possibilitat de conèixer una de les tècniques artesanals de pesca que manté millor l'essència de l'ofici. Això permet a aquests vaixells fer captures de gran qualitat, com ara lluç, rogers, rap, llagostes i pagell.

La Sonsera és un art centenari que permetia temps enrere poder capturar tota mena de peix però que, actualment, ha quedat relegada només a la pesca d'aquest tipus de producte, el sonso. El preu per participar també és de 95 euros per persona i la seva dificultat es considera baixa. El viatge es fa de 7 a 11 del matí, hi ha 3 vaixells disponibles i poden pujar-hi a l'hora un màxim de 2 persones.

Finalmet, el turista pot escollir l'arrossegament. Aquesta és la que ocupa més temps, ja que se surt a 2/4 de 6 del matí i es torna a les 6 de la tarda. Per aquest motiu, costa 140 euros per persona i la seva dificultat és alta. A diferència dels altres dos tipus de pesca, s'hi inclou un dinar quesol ser a base de peix fresc. Hi ha 5 embarcacions disponibles i poden participar-hi grups de 4 persones com a màxim.

Actualment l'arrossegament és l'art de pesca que més activitat aporta al sector pesquer de Blanes, ja que també és la que requereix invertir-hi més esforços. Per aquest motiu, els mariners passen gairebé dotze hores a bord de grans vaixells per obtenir captures molt variades i apreciades: gamba, escamarlans, lluç, rogers, entre d'altres.

Valor afegit històric i cultural

L'Ajuntament de Blanes i la Confraria de Pescadors consideren que la possibilitat que durant un dia els turistes puguin viure i veure de prop l'ofici de pescador permet transmetre un seguit d'idees i valors que contribueixin a valorar més aquesta feina alhora i difondre els actuals plantejaments de pesca sostenible que s'apliquen des de fa temps.

Al mateix temps, confien que permetrà reforçar la identitat del col·lectiu dels pescadors i difondre el seu ric patrimoni cultural a través d'un ofici mil·lenari, així com donar a conèixer la mateixa història de Blanes, les tradicions, la gastronomia i tota la cultura vinculada al sector. Des de la Confraria de Pescadors es destaquen més aquests valors que no pas la possibilitat de poder comptar amb uns ingressos extra a les vendes que fan amb les captures.

Aquesta activitat s'afegeix a les visites guiades al port que també s'ofereixen durant l'estiu per a nens i nenes de 6 a 12 anys. Es programen tots els divendres i dissabtes a les 19 h, tenen una durada d'una hora i mitja i es fan en català, castellà, francès o anglès.