Girona no pot llogar trens per a la Diada perquè Renfe diu que no té disponibilitat

L'ajuntament volia repetir l'experiència de fa dos anys

L'Ajuntament de Girona no pot llogar trens per portar ciutadans a Barcelona per la Diada perquè Renfe diu que els té tots ocupats. Fa dos anys, els ajuntaments de Girona i Figueres van llogar dos combois especials per anar a la manifestació i l'Estat va denunciar-los.

L'objectiu del consistori era repetir enguany l'experiència però ha topat amb la negativa de Renfe. Fonts de la companyia al·leguen que en dies festius i caps de setmana els trens regionals van en doble composició (dos combois enganxats) i que no tenen més disponibilitat.

L'alcalde, Carles Puigdemont, creu que l'Estat té "una obsessió malaltissa que frega el ridícul" per entorpir tot el que tingui a veure amb el procés sobiranista.

Fa dos anys, els Ajuntament de Girona i Figueres van llogar a l'empresa pública Renfe dos combois per facilitar que centenars de persones poguessin anar a Barcelona per la massiva manifestació de la Diada. Es van vendre més de 1.000 bitllets i, fins i tot, amb l'operació hi va haver un benefici de 2.500 euros que es va donar al Banc dels Aliments. 

Poc després, l'Ajuntament de Girona -que era qui havia fet les gestions en nom dels dos consistoris- va rebre una denúncia de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, per haver llogat els combois. Els fets van arribar a judici i l'alcalde, Carles Puigdemont, va declarar davant del jutge que no era cap "il·legalitat" el que havien fet.

El cas no va tenir més recorregut i el jutjat contenciós número 1 de Girona va estimar només parcialment el recurs interposat per l'Estat. La sentència va limitar-se a anul·lar el decret d'alcaldia signat per Puigdemont per noliejar els trens. El magistrat va considerar que l'ajuntament s'havia excedit del seu àmbit competencial contractant el servei però també retreia al govern espanyol l'intent d'utilització de les institucions amb la intenció "d'aconseguir beneficis de caire polític o electoral". 

Segon intent, frustrat

Ara, dos anys més tard, el consistori s'ha interessat per repetir l'operació perquè preveu que hi haurà moltes persones que voldran anar a Barcelona a participar de la 'V' que l'ANC vol fer entre Gran Via i Diagonal. Segons ha explicat l'alcalde, quan s'han fet consultes amb l'operadora s'han trobat amb una negativa a llogar-los trens. "Veiem amb sorpresa l'escassa per no dir nul·la disponibilitat que Renfe té per llogar trens i fer negoci", ha manifestat Puigdemont, que assegura que té constància que no només ha estat el consistori gironí sinó d'altres d'arreu de Catalunya -i també associacions- qui s'han interessat per llogar trens. 

"A tots ens han dit el mateix, que aquell dia no tenen disponibilitat", ha lamentat l'alcalde. Fonts de la companyia han confirmat que no tenen trens lliures. El motiu és que tots els caps de setmana i festius Renfe reforça els serveis regionals posant trens de doble composició (amb dos combois enganxats) i que, per això, no tenen trens lliures per llogar. 

Traves al procés sobiranista

Unes explicacions que no convencen l'alcalde, que considera que Renfe segueix directrius de l'Estat. "No podem dir als ciutadans durant tot l'any que facin servir el transport públic i un dia que es preveuen milers de desplaçaments l'administració no els faciliti una mobilitat segura i sostenible", ha assenyalat l'alcalde. 

Segons Puigdemont, l'Estat busca posar pals a les rodes amb tot allò que tingui a veure amb el procés sobiranista. "L'Estat no vol contribuir en res que representi participar o fomentar el debat democràtic que hi ha a Catalunya en relació al dret a decidir", ha valorat. L'alcalde i diputat considera però que aquesta actitud "no restarà èxit a la convocatòria". "No és res que no ens poguéssim esperar però han portat aquesta obsessió malaltissa a nivells de ridícul", considera.

El proper 11 de Setembre l'Ajuntament de Girona ajudarà l'ANC en aspectes logístics per organitzar la sortida d'autobusos. L'alcalde ha animat els ciutadans a què, si s'han de desplaçar en cotxe, intentin compartir vehicles.