El jutjat investiga l'equip de govern de Begur per tràfic d'influències

El consistori suposadament hauria contractat una empresa de jardineria del marit d'una regidora

El Jutjat d'instrucció número 3 de la Bisbal d'Empordà ha incoat diligències prèvies arran de l'escrit de denúncia que el regidor de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) de Begur (Baix Empordà), Marià Renart, va fer arribar a la fiscalia de Girona contra l'equip de govern del municipi per contractar una empresa de jardineria de la qual és administrador el marit de la regidora d'Hisenda, Rosa Pérez.

El fiscal, després d'avaluar el cas, va remetre un escrit de denúncia al jutjat per "esbrinar la realitat, naturalesa, autoria i circumstàncies relatives als fets". Ara, el jutjat ha citat a declarar el denunciant a finals de mes i l'empresa contractista a principis d'octubre.

El 27 de març, el regidor de SI a l'Ajuntament de Begur va posar en coneixement de la fiscalia de Girona algunes contractacions "sospitoses" de l'equip de govern "sospitoses". Segons la denúncia, en els anys 2011, 2012 i 2013 el govern municipal va contractar per la majoria de feines de jardineria una empresa anomenada Excavacions Begur. Aquestes feines es contractaven directament per la junta de govern municipal perquè no superaven els 18.000 euros i, per tant, la llei no obliga a que es convoqui cap concurs públic.


Fins aquí, cap irregularitat però, segons denuncia SI, aquesta empresa que no té capacitat real per fer les feines de jardineria i, per això, subcontractava una altra empresa, Jardins Arnau. Segons asseguraven, aquesta subcontractació és "irregular" i, a més, hi ha una incompatibilitat flagrant perquè l'administrador de l'empresa és el marit de la regidora d'Hisenda i ella mateixa consta com a apoderada de la societat.

Després de rebre la denúncia, la Fiscalia de Girona va obrir diligències d'investigació. Un cop avaluat el cas, el ministeri públic va remetre un escrit de denúncia al Jutjat degà de la Bisbal d'Empordà demanant que s'investigui el cas. El Jutjat de primera instància i instrucció número 3 de la Bisbal d'Empordà ha incoat diligències prèvies i ja ha citat a declarar Marià Renart a finals de mes i l'empresa Excavacions Begur a principis d'octubre.

Renart, en un comunicat, valora la decisió i assegura que "l'obertura de diligències judicials s'escau a la realitat" perquè creu que "la regidora Rosa Pérez Gafas ha abusat del seu càrrec, cosa que no pot quedar impune. De retruc, l'actitud de l'alcalde de protegir-la en comptes de clarificar les coses tampoc és massa ètica i demostra el grau de poca transparència de molts dels nostres Ajuntament".

Trama de contractacions i subcontractacions

El regidor de SI va denunciar davant la fiscalia que existia una "incompatibilitat prohibida per llei" que el consistori de Begur hauria obviat teixint una trama de contractacions i subcontractacions entre empreses. El regidor sospitava que l'equip de govern podia estar cometent delictes com tràfic d'influències o prevaricació.

"La comissió de govern de l'Ajuntament de Begur, per la majoria de les feines de serveis de jardineria d'import inferior a 18.000 euros contracta de forma directa una empresa que no executa aquests serveis contractats per no tenir capacitat ni humana ni logística ni solvència", relata l'escrit que van fer arribar a fiscalia. "En canvi, per mitjà d'una subcontractació del tot irregular i manifestament il·legal, ho fa una altra empresa de la qual és administrador únic el marit de la regidora d'Hisenda, que a la vegada és apoderada de la mateixa", continuava relatant el regidor de SI i els seus advocats al tinent fiscal, que és qui va de rebre el cas. 
Acompanyava l'escrit un seguit de fotografies i documentació de treballs de jardineria que, segons Marià Renart, han executat treballadors de l'empresa del marit de la regidora, i no de la societat a qui havien adjudicat els treballs.

Per això, demanaven al fiscal que obrís una investigació perquè creien que hi podia haver indicis d'alguns dels delictes contra l'administració compresos entre els articles 419 i 444 del Codi Penal, com prevaricació, tràfic d'influències, suborn, frau, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i abusos en l'exercici de la seva funció.