Denuncien a la fiscalia l'equip de govern de Begur per tràfic d'influències

Els acusen de contractar una empresa de jardineria del marit d'una regidora

El regidor de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) a Begur (Baix Empordà), Marià Renart, ha denunciat davant la fiscalia de Girona l'equip de govern del municipi per contractar una empresa de jardineria de la qual és administrador el marit de la regidora d'Hisenda, Rosa Pérez.

Segons consta a l'escrit amb el qual posen els fets en coneixement del fiscal, consideren que hi ha una "incompatibilitat prohibida per llei" que el consistori hauria obviat teixint una trama de contractacions i subcontractacions entre empreses. El regidor demana a la fiscalia que ho investigui perquè sospita que es poden estar cometent delictes com tràfic d'influències o prevaricació.

El regidor de SI a l'Ajuntament de Begur ha posat en coneixement de la fiscalia de Girona algunes contractacions de l'equip de govern "sospitoses". Segons detalla Marià Renart en l'escrit de denúncia dels fets que ha registrat aquest dijous, en els anys 2011, 2012 i 2013 el govern municipal ha contractat per la majoria de feines de jardineria una empresa anomenada Excavacions Begur. Són feines sempre contractades directament per la junta de govern municipal perquè no superen els 18.000 euros i, per tant, no està exigit per llei que es convoqui cap concurs públic.  


"La contractació és correcta, en això no tenim res a dir", ha afirmat l'advocat Xavier Soro que afegeix que els indicis d'il·legalitat comencen quan, segons sospita el regidor de SI, aquesta empresa que no té capacitat real per fer les feines de jardineria subcontractava una altra empresa, Jardins Arnau. Segons asseguren, aquesta subcontractació és "irregular" i, a més, hi ha una incompatibilitat flagrant perquè l'administrador de l'empresa és el marit de la regidora d'Hisenda i ella mateixa consta com a apoderada de la societat.  

"La comissió de govern de l'Ajuntament de Begur, per la majoria de les feines de serveis de jardineria d'import inferior a 18.000 euros contracta de forma directa una empresa que no executa aquests serveis contractats per no tenir capacitat ni humana ni logística ni solvència", relata l'escrit que han fet arribar a fiscalia. "En canvi, per mitjà d'una subcontractació del tot irregular i manifestament il·legal, ho fa una altra empresa de la qual és administrador únic el marit de la regidora d'Hisenda, que a la vegada és apoderada de la mateixa", continua relatat el regidor de SI i els seus advocats al fiscal que ha de rebre el cas.  

Acompanya l'escrit un seguit de fotografies i documentació de treballs de jardineria que, segons Marià Renart, han executat treballadors de l'empresa del marit de la regidora, i no de la societat a qui havien adjudicat els treballs. "Ho vaig dir al ple i em van dir que era mentida i que els estava difamant", ha afirmat Renart que assegura que, per a ell, arribar fins a la justícia ha estat l'últim recurs davant les evasives de l'equip de govern.  

El regidor i els seus advocats consideren que existeixen "pluralitat d'indicis de pes i vinculats entre ells" per engegar una investigació perquè sospiten que com a conseqüència de la contractació irregular tant l'empresa contractada, com la subcontractada com la regidora d'Hisenda podrien obtenir "un benefici directa o indirectament econòmica per les feines de jardineria".  

Per això, demanen al fiscal que obri una investigació perquè creuen que hi pot haver indicis d'alguns dels delictes contra l'administració compresos entre els articles 419 i 444 del Codi Penal, com prevaricació, tràfic d'influències, suborn, frau, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i abusos en l'exercici de la seva funció.