Girona no ajudarà Salt a tenir un Ikea

Ahir s'hi van oposar CiU, PSC, ICV i CUP

L'Ajuntament de Salt va aprovar al ple del juny -i per unanimitat- una moció que demanava formalment a l'Ajuntament de Girona que s'avingués a formar una trama urbana consolidada supramunicipal entre els municipis de Girona, Salt, Sarrià de Ter i Vilablareix. 

La llei d'acompanyament dels pressupostos va incloure una modificació en l'articulat de la llei d'equipaments comercials que permetia a municipis que estan a tocar unir les seves trames urbanes. D'aquesta manera, tots els municipis que formen aquesta trama poden acollir superfícies comercials de més de 2.500 metres quadrats, com podria ser un Ikea. Un dret que ara només poden tenir les capitals de comarca o els pobles de més de 50.000 habitants.

La proposta de Salt (Vilablareix l'aprovava aquest dilluns i Sarrià en el ple que farà a finals de mes) ha topat amb l'oposició de pràcticament tots els grups. CiU, PSC, ICV, CUP i el regidor no adscrit Carles Bonaventura han votat a favor de no acceptar la proposta de Salt. S'han abstingut Carles Palomares i Glòria Plana.

Els arguments del no

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha defensat que cada ajuntament "té el dret de defensar les seves aspiracions legítimes" i ha reconegut que cal "prudència i responsabilitat" en aquest assumpte. "Aquest és un tema que ve de lluny i no es pot veure com una confrontació", ha dit Puigdemont, que aposta per mantenir el diàleg amb els pobles de l'àrea urbana per debatre casos puntuals de negocis que es vulguin ubicar en un o altre municipi "sempre que afavoreixin al conjunt". 

Ara bé, l'alcalde ha estat clar i ha defensat que Girona té més pes dins l'àrea urbana. "Girona ha de poder mantenir una clau en la determinació del conjunt del desenvolupament comercial perquè l'afecta més que a ningú", ha dit. Puigdemont també ha reconegut que, mentre aquests tres pobles volen impulsar aquesta trama urbana "a cop de moció", Fornells de la Selva ha entrat un escrit a l'ajuntament per treballar també en aquesta línia. 

L'únic grup que s'ha mostrat més crític amb la decisió és el PPC, que considera que Girona "tanca la porta" a aquests tres municipis de poder captar nous negocis. "Girona pot seguir fent mitges i grans superfícies però d'altres no; tenen por de deixar de controlar", ha criticat la portaveu, Concepció Veray.

Millores a la incineradora de Campdorà

El ple de Girona també ha aprovat fer algunes actuacions a la incineradora de Campdorà, que ja té 30 anys. Tot i que un dels compromisos de CiU era treure-la del barri i situar-la en un polígon industrial, el regidor de Sostenibilitat, Jordi Fàbrega, ha reconegut que no hi ha diners. Per això, l'opció de l'Agència Catalana de Residus (ACR) ha estat encarregar un estudi per estudiar diverses alternatives. 

Finalment, l'ajuntament i l'ACR s'han decantat per una proposta que comporta desmuntar la xemeneia vella (ja en desús) i l'adequació de l'actual. Així mateix, s'inclou l'adequació i millora dels forns, la substitució completa de la caldera, del cicle tèrmic i del turbongenerador , entre d'altres. 

El regidor ha explicat que són actuacions per adaptar la incineradora a la normativa europea vigent i millorar-ne la seva rendibilitat energètica. El pressupost total és de 27,3 MEUR i les actuacions les ha de pagar l'ACR, que ja ha anunciat que inclourà una partida de 25 MEUR en el Pla d'Infraestructures de Residus 2013-2020. 

El punt s'ha aprovat amb els vots de l'equip de govern, el PPC, el regidor no adscrit Carles Palomares i també el grup del PSC. Els més crítics han estat ICV i CUP, que hi ha votat en contra. 

Des d'ICV, la regidora Núria Terés ha qüestionat que sigui una "operació d'estètica" i ha alertat que és una operació "de fons" que farà que la incineradora es quedi a Campdorà durant anys. Un temor que també ha expressat la CUP. El seu portaveu, Jordi Navarro, ha assegurat que desconeixen quant de temps s'allargarà la vida útil de la incineradora després d'aquestes obres. "Ara què diran als veïns de Campdorà que durant la campanya els prometien que traurien la incineradora d'all?", ha dit. Navarro ha arribat a demanar al regidor de Sostenibilitat que plegui perquè considera que no és competent. Una petició que ha topat amb les crítiques de l'alcalde, que ha retret a Navarro que fes un tuit on deia "convergents fastigosos" i que ha dit que l'animadversió de la CUP no és contra un regidor sinó contra tot el partit. 

Puigdemont ha assegurat que han "complert el compromís" d'aturar el marcocomplex projectat pel tripartit al barri i ha defensat que sempre s'ha explicat "fil per randa" l'evolució del projecte per modernitzar la incineradora. A més, ha argumentat que retirar la xemeneia significa "començar a deconstruir" les instal·lacions. "Sempre hem estat francs amb els veïns i els hem dit que no seria ni a curt ni a mig termini que poguéssim treure la planta de Campdorà", ha assenyalat l'alcalde. 

Glòria Plana, formalment regidora no adscrita

El ple d'aquest juliol també ha servit per formalitzar la renúncia de Glòria Plana, que va anunciar que deixava el PSC per passar a ser regidora no adscrita. Plana ha volgut agrair la feina als seus excompanys i també al partit -"Sóc conscient que és el PSC qui m'ha fet créixer políticament", ha dit- però ha assegurat que el seu futur passa per defensar les sigles d'Avancem, que tindrà candidatura el 2015 a Girona. La ja regidora no adscrita ha defensat que ha actuat "amb coherència i lleialtat" i que deixa el partit perquè considera que no defensa el principis fundacionals, el catalanisme progressista i la socialdemocràcia. "Vull impulsar un nou projecte que aglutini les legítimes aspiracions en favor del dret a decidir", ha dit. 

Per la seva banda, la portaveu del grup, Pia Bosch, també ha volgut que consti en acta l'agraïment a Glòria Plana per la feina feta, tot i que ha assegurat que els socialistes lamenten la sortida de la regidora. 

Tancament econòmic del 2013

Durant el ple, la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha detallat els números amb que el consistori ha tancat el 2013. Segons ha explicat, el pressupost ha generat un romanent positiu i el nivell d'endeutament de l'ajuntament s'ha situat en el 59,67%, per sota del límit legal establert en el 75%. 

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que el 2013 s'hagi tancat amb "un lleuger superàvit" i que s'hagi reduït el nivell d'endeutament. A més, ha assenyalat que Girona és l'onzena ciutat a Catalunya amb un nivell més baix d'endeutament per habitant. Segons l'alcalde, una situació que ha millorat des de que CiU va entrar al govern. "Tot això s'ha aconseguit fent inversió i fent més activitats que no pas es feien abans", ha destacat. 

Per contra, l'oposició en bloc -a excepció del regidor no adscrit Carles Palomares- s'ha abstingut en la votació per aprovar el compte general. La regidora socialista Sílvia Paneque ha criticat que la inversió per habitant ha caigut dels 198 euros el 2011 fins als 77 euros al 2013.