Les empreses familiars gironines reivindiquen la seva importància

En una trobada a Palafrugell han analitzat sortides per a superar la crisi

Les empreses gironines tenen des d'ahir dimarts en la 3ª Escola d'Estiu Jordi Comas de la FOEG que se celebra a Palafrugell (Baix Empordà), la millor plataforma per reivindicar-se i recordar a la societat "que són elles les que en èpoques de crisi econòmica com l'actual segueixen treballant per crear ocupació i generar riquesa". Aquest matí, en l'inici de la segona jornada, han estat dues empreses familiars centenàries com Galetes Trias i Transports Tresserras les que han explicat com al llarg dels anys han evolucionat "per seguir creixent tot i les dificultats".

Transports Tresserras

Basili Tresserras, gerent de Transports Tresserras, de Sant Joan de les Abadesses, l'empresa de transports més antiga de Catalunya amb 135 anys d'història, ha reivindicat les empreses familiars recordant que "han aportat molt al país" evolucionant "en funció dels canvis socials i culturals de cada moment". En aquest sentit, ha destacat que el secret d'una empresa centenària "passa perquè cada generació hagi sabut adaptar-se als nous temps" i de "no tenir por" a l'hora d'apostar pels canvis.

Basili Tresserras, cinquena generació familiar al capdavant de la companyia, ha explicat que en els últims sis anys, l'empresa, especialista en el transport de mercaderies amb temperatura controlada, "ha potenciat molt més" les sortides a l'exportació "per donar servei als clients que han focalitzat les seves vendes a l'exterior". Amb aquest objectiu, ha afegit, s'han enfortit les rutes terrestres amb serveis diaris a França, Alemanya i Anglaterra, i s'ha creat una divisió marítima d'enviament de contenidors als Estats Units i l'Àsia. Pensant en el futur, Basili Tresserras ha assegurat que el Corredor Mediterrani és "una oportunitat històrica" que Catalunya ha d'aprofitar perquè els seus ports esdevinguin receptors de les mercaderies provinents de l'Àsia per després distribuir-les a la resta d'Europa.

Per últim, i a l'hora d'argumentar la necessitat d'assumir riscos per seguir creixent, Tresserras ha apuntat que una de les últimes línies de negoci que ha engegat la companyia ha estat el transport de medicaments a temperatura controlada. Una especialització que ha obligat la centenària empresa a adaptar-se a les noves directrius europees en la matèria per seguir sent competitius.

Galetes Trias

Maria Trias, directora de Màrqueting i Exportacions de Galetes Trias, de Santa Coloma de Farners, ha coincidit amb Basili Trias que el secret de l'èxit "passa per adaptar-se als nous contextos socials i econòmics". És per això que Galetes Trias, que l'any passat va facturar 4,5 milions d'euros, ha apostat en els últims anys per exportar els seus productes. Tot i que ha reconegut que el mercat europeu "és complicat", l'empresa està exportant els seus productes "amb èxit" a mercats asiàtics com Vietnam, Xina o Hong Kong, i preveu enfocar els esforços a Centre Amèrica "on hi ha moltes possibilitat". Per obrir nous mercats, Maria Trias ha explicat que cada cop intenten tenir més presència a les fires internacionals del sector i fer publicitat dels seus productes entre els turistes que visiten Catalunya.

A banda de les exportacions, Trias ha explicat que" és bàsic innovar i adaptar-se als nous gustos". Així, Galetes Trias ja fa anys que treballa "per rejovenir la seva imatge" per acostar-se al públic més jove i als nous gustos, amb noves línies de productes i formats més petits.