Declaren quatre voluntaris del Multireferèndum acusats d'un delicte greu de desobediència

Són d'Olot i és l'únic procediment obert a Catalunya

Quatre voluntaris del Multireferèndum que es va celebrar a Olot el 25 de maig passat, tal i com es va fer a altres punts de Catalunya, han declarat aquest dimarts davant el Jutjat d'Instrucció número 1 de la capital de la Garrotxa per un delicte greu de desobediència a l'autoritat.

Els imputats defensen que no van fer res malfet i que no es van oposar a que la Policia Local retirés l'urna. "Preguntar a la gent no hauria d'estar perseguit i avui no hauríem d'estar aquí", ha dit un dels imputats Jordi Gasulla.

El seu advocat, Benet Salellas, ha defensat que la causa s'arxivi o que en el pitjor dels casos se celebri un judici de faltes per evitar així la via penal.

El judici

Els quatre imputats han comparegut davant del jutjat d'instrucció número 1 d'Olot acusats d'un delicte greu de desobediència a l'autoritat, segons l'atestat que va redactar la Policia Local després de requisar l'urna per ordre de la Junta Electoral Provincial. Davant de la jutgessa han pogut exposar els fets i han defensat en tot moment que es tractava d'una convocatòria festiva i participativa i que van actuar dins de la legalitat. Així, han acreditat que comptaven amb el permís de l'Ajuntament i també de la Junta Electoral Provincial que havia autoritzat prèviament aquesta activitat.

Moments abans de declarar, han explicat que no entenen de què se'ls acusa i que en cap moment es van negar ni oposar a l'enretirada de l'urna el 25 de maig passat en el marc del Multireferèndum que s'havia convocat a diferents punts de Catalunya. "Va ser un acte pacífic, de promoció de la democràcia, que no hauria d'estar penat ni perseguit ni avui hauríem d'estar davant dels jutjats", lamentava aquest matí Jordi Gasulla, un dels imputats.

Els únics imputats per un delicte greu de desobediència

El seu advocat, Benet Salellas, ha criticat que sigui l'únic expedient obert per un mateix fet que es va reproduir a diferents punts del territori com a un delicte greu de desobediència, mentre que els altres procediments que hi ha o bé s'han arxivat perquè el jutge no hi ha vist indicis de delicte o s'han jutjat com a una falta lleu. Salellas ha defensat la necessitat de "reconduir una decisió totalment desencertada" i ha carregat contra el que consideren una actitud "acrítica" i "passiva" de la jutgessa de guàrdia, que no va fer la funció de "filtre" i que va assumir la versió dels agents.

En aquest sentit, l'advocat ha fet referència a la sentència absolutòria del setge al Parlament que es va donar a conèixer ahir per reivindicar la necessitat que les instàncies judicials "encoratgin" l'exercici dels drets en comptes de "reprimir-los". I ha dit que quan els ciutadans surten al carrer per conèixer la seva opinió sobre aspectes d'interès, com va passar amb la convocatòria del Multireferèndum, no se'ls pot "castigar".

Un altre dels fets diferencials és que els encarregats d'enretirar l'urna amb els vots van ser els agents de la Policia Local i no pas els Mossos d'Esquadra com va passar a la resta de punts de Catalunya. Segons Gasulla, els imputats no han obtingut cap resposta de l'equip de govern. "No sabem per què no es va fer de la mateixa manera ni tampoc es va tramitar com a la resta de llocs", ha afegit.

Per tot plegat demanen que la causa s'arxivi o que, en el pitjor dels casos, deixi de jutjar-se per la via penal per un delicte greu de desobediència i es converteixi en una falta lleu. Entre les causes que hi havia obertes, destaca per exemple la sentència del Jutjat número 2 de Vic que fa pocs dies va condemnar a una pena mínima de 20 euros als deu voluntaris imputats del Multireferèndum per una falta de desobediència.

Una quinzena de voluntaris del Multireferèndum d'Olot han donat suport als imputats concentrant-se davant dels jutjats. Els organitzadors han lamentat que encara no se'ls hagi retornat l'urna i que no hagin pogut comptabilitzar els 200 vots de ciutadans que van expressar-se aquell dia.