Torraspapel finalment acomiadarà 23 treballadors amb indemnitzacions de 35 dies

73 empleats aniran a altres fàbriques i els 36 restants cobraran rendes fins que es jubilin

Acord per a l'ERO d'extinció que afecta la totalitat de la plantilla de la Torraspapel de Sarrià de Ter. Dels 132 treballadors, 23 aniran al carrer, 73 més es recol·locaran en altres plantes del grup i per últim, als 36 restants l'empresa els inclourà dins un pla de rendes fins que es jubilin. Després de reunions maratonianes entre direcció i comitè, les dues parts van arribar a un preacord divendres passat, que avui l'assemblea de treballadors ha ratificat. L'acord fixa indemnitzacions de 35 dies per any i 24 mensualitats per a aquells a qui se'ls rescindeixi el contracte. A més, inclou ajudes d'uns 15.000 euros per als empleats que es recol·loquin a les plantes més llunyanes (com Saragossa o Sòria). L'acord per a l'ERO que a la pràctica suposa el tancament de la històrica factoria ha arribat in extremis, quan s'acabava el termini d'un mes que les dues parts tenien per negociar. Després de reunions que es van allargar fins a la matinada, divendres passat direcció i comitè van arribar a un preacord, que aquest dilluns ha passat per l'assemblea de treballadors.

Dels 132 empleats afectats per l'expedient, 113 han assistit a l'assemblea. D'aquests, 70 han ratificat el preacord (és a dir, el 61%). 34 treballadors han votat en contra de la proposta i, per últim, hi ha hagut 5 vots en blanc i 4 nuls.

L'acord estableix tres tipus de destins per a la plantilla. Un primer grup de 36 treballadors -els de més edat- cobraran rendes fins que es jubilin; un segon grup de 73 treballadors es recol·locarà en altres plantes i, finalment, els 23 treballadors restants aniran al carrer. Entre aquests, hi ha empleats que han decidit no acceptar el nou lloc de treball que els proposava l'empresa.

Segons recull l'acord, els treballadors de 55 anys o més estaven obligats a acollir-se al pla de rendes. A tots ells, des d'ara i fins que es jubilin, l'empresa els garanteix un percentatge del salari que cobraven fins ara (que s'estén entre el 75% i el 100%).

Així, per exemple, un treballador que tingui 61 anys, cobrarà la totalitat del sou fins que en compleixi 64, moment en què es jubilarà. O per a aquells que en tinguin 57, Torraspapel els garanteix el 80% del sou fins que en facin 61 (quan podran accedir a la jubilació).

Fins a 15.000 euros

Pel què fa a les recol·locacions, dels 91 llocs de treball que oferia Torraspapel en altres plantes i magatzems, al final se'n cobriran 73. Aquests es reparteixen entre les fàbriques de Saragossa (15), Almazán (13), Sant Joan les Fonts (34), les oficines de Barcelona (2), el magatzem de Sils (4), els laboratoris de Sarrià (4) i la planta de Condat a França (1).

L'empresa donarà ajuts als treballadors que marxin més lluny; és a dir, aquells qui es recol·loquen a Saragossa, Almazán i Condat. A més, a aquest col·lectiu, Torraspapel també els ofereix indemnitzacions de 20 dies per any amb un topall de 12 mensualitats si, durant el primer any, decideixen fer marxa enrere, plegar de la feina i tornar a Catalunya.

Als 15 treballadors que es recol·loquen a Saragossa i al de Condat, la paperera els mantindrà el 100% del sou que cobren ara. Durant el primer any, els donarà ajudes de 4.000 euros per trasllat, 3.600 per habitatge, 300 per cada fill en edat escolar i dues mensualitats brutes (que serien uns 5.000 euros més). Passats dotze mesos, si els empleats decideixen quedar-se a lloc, rebran 6.000 euros més.

En el cas dels 13 empleats que es recol·loquen a Almazán, la paperera no els manté el salari que cobren ara a Sarrià de Ter. Però sí que els dóna un 20% més del sou que cobra la plantilla de Sòria. Aquí, els treballadors cobraran 6.000 euros d'ajut per habitatge durant el primer any, i 9.000 més si al final decideixen quedar-se (la resta de primes queden com a Saragossa i Condat).

35 dies per any

Per últim, els 23 treballadors que aniran al carrer cobraran indemnitzacions de 35 dies per any amb un topall de 24 mensualitats. Tot i que inicialment Torraspapel oferia el mínim previst per llei -20 dies- al final, la paperera ha incrementat aquestes quantitats perquè el gruix de la plantilla ha acceptat ser recol·locat.

El president del comitè d'empresa de Torraspapel, Nicolás Juárez, admet que "no han aconseguit" tots els objectius que es proposaven durant la negociació de l'ERO. Entre aquests, apujar el percentatge de salari que reben els qui s'han inclòs dins el pla de rendes, o que l'empresa oferís més sou als qui recol·loca a Almazán.

"Al final, però, s'ha de tenir en compte que cap acord és bo, perquè la gent vol continuar treballant al seu lloc de feina actual", ha dit Juárez. I hi ha afegit: "Hem intentat demostrar que la fàbrica de Sarrià de Ter era viable i no ens n'hem sortit".

Un cop comitè i direcció signin l'acord, començarà el procés de sortida de treballadors (que es farà de manera esgraonada). Es preveu que fins a l'octubre encara hi hagi personal a la fàbrica de Sarrià de Ter. La intenció de Torraspapel és que la històrica factoria hagi cessat del tot l'activitat a finals d'any.