Demanen 18 anys de presó per a l'expresident de la Creu Roja de Banyoles

Està acusat de prostitució de menors i abusos sexuals

El fiscal demana 18 anys de presó per a l'expresident de la Creu Roja de Banyoles, Joaquim Homs, per prostituir i abusar sexualment de tres menors a qui oferia ajuda per aconseguir feina o regularitzar la situació al país a través de l'entitat.

L'acusació pública vol que indemnitzi les víctimes amb 9.000 euros i, en cas de no tenir diners, que sigui la Creu Roja qui ho pagui. A l'escrit de conclusions provisionals, el fiscal creu que Homs escollia les seves víctimes: joves d'origen marroquí, en situació irregular i sense recursos econòmics. Llavors, prevalent-se del seu càrrec, els prometia ajuda i, a canvi, els "exigia" que es deixessin tocar, petonejar i accedissin a dutxar-se o a dormir amb ell.

El fiscal sosté que l'expresident de la Creu Roja de Banyoles escollia les seves víctimes, perquè tots els joves tenien característiques semblants: eren nois d'origen marroquí de 16 o 17 anys, no tenien regularitzada la residència al país, no tenien recursos econòmics i tenien poques habilitats socials.

Segons recull l'acusació pública en l'escrit de conclusions provisionals, al llarg dels anys 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011, Joaquim Homs es va aprofitar del seu càrrec com a president de la Creu Roja al Pla de l'Estany per contactar amb els joves, a qui oferia "ajuda i influències" per proporcionar-los una feina i aconseguir legalitzar la seva situació al país. També els oferia contractar-los a la Creu Roja o, en un dels casos, ajuda per solucionar un problema de vista.

A canvi de la seva ajuda, d'invitacions i regals, l'acusat utilitzava la seva situació de prevalença sobre els nois i "els exigia que mantinguessin amb ell diverses conductes sexuals". Segons apunta el fiscal, Homs els "exigia" que es deixessin petonejar a la boca, que es dutxessin amb ell, que l'ensabonessin i li fessin massatges, que dormissin amb ell despullat i que es deixessin tocar els genitals. A més, sosté el fiscal, a un dels nois també el va forçar a masturbar-lo.

"Això succeïa essencialment al domicili de l'acusat", apunta el fiscal que exposa, també, que els tocaments i abusos també es van produir a les oficines de la Creu roja situades al centre de la població, unes altres dependències situades a la sortida de Banyoles en direcció a Serinyà o, fins i tot, dins d'ambulàncies.

Aprofitava que no tenien alternativa

"Aquestes conductes van ser des d'un inici manifestament rebutjades pels joves", ressalta el fiscal que afegeix que quan els nois es negaven a estar amb ell, "l'acusat s'enutjava i els advertia que si no els hi agradava podien perdre la seva feina i no obtenir la regularització de la seva situació". Per això, sosté l'acusació pública, els nois "es veien obligats a accedir a les seves sol·licituds perquè no tenien cap més alternativa per tirar endavant".

El fiscal considera que Joaquim Homs sabia perfectament quina situació vivien els joves i "se n'aprofitava" per aconseguir el seu consentiment i "satisfer la seva líbido".

Per això, acusa Joaquim Homs de tres delictes de prostitució de menors i tres delictes continuats d'abusos sexuals i demana que el condemnin a 18 anys de presó i que li imposin una multa de 7.200 euros. En matèria de responsabilitat civil, demana que indemnitzi els joves amb 9.000 euros. En el cas dels dos joves relacionats amb l'entitat -amb el tercer hi tenia una relació personal però no laboral-, el fiscal apunta que si Homs no pot pagar les indemnitzacions, haurà de ser la Creu Roja qui ho assumeixi.

Acusació particular

L'acusació particular de dos dels tres joves, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, apunta que "la relació existent entre l'acusat i les víctimes evidenciava una situació de superioritat i asimetria indiscutible a favor de l'acusat i que va aprofitar aquest, conscientment, per aconseguir els actes íntims amb els perjudicats". En nom dels seus representats, acusa Homs de dos delictes de prostitució de menors i de dos delictes continuats d'abusos sexuals i demana que el condemnin a 14 anys de presó.

En matèria de responsabilitat civil, demana que Homs i l'assemblea Creu Roja Banyoles indemnitzin cadascuna de les víctimes amb 10.000 euros pels danys morals patits.