Felip VI vol fer de Catalunya un territori més monàrquic

El monarca diu defensar la cultura i la llengua catalanes

El rei Felip VI vol fer "més present" la Corona a Catalunya per transmetre "missatges de respecte, entesa i convivència". El monarca ha aprofitat la primera visita oficial per estendre la mà als catalans, reconeixent-ne la llengua i la cultura com a signes d'identitat, però també per defensar de nou que tothom hi cap en una Espanya plural.

I aquí Felip VI ha subratllat la voluntat de tenir-hi un paper actiu, acostant la monarquia al territori i fent-hi més visites per afavorir l'entesa. El rei, que ha lliurat els Premis Fundació Príncep de Girona (FPdGi), també ha defensat el català durant el seu discurs, assegurant que a Catalunya la llengua pròpia conviu "en diàleg permanent" amb el castellà.

El calendari ha volgut que el lliurament dels guardons a Girona s'hagi convertit en la primera visita oficial dels reis d'Espanya a terres catalanes. Els monarques sempre han assistit a aquesta cita anual -tot i que abans, en qualitat de prínceps- i ara, després de la proclamació, ja han deixat clar el compromís de la Corona per continuar donant suport al projecte de la FPdGi, que promou l'emprenedoria entre els joves.

Més enllà de la referència als premis i a la Fundació, però, el discurs de Felip VI també ha tingut un clar rerefons polític. Sovint, a cada Fòrum Impulsa, el fins ara príncep d'Astúries ja alternava el català i el castellà a l'hora de dirigir-se a l'auditori. Però avui, les paraules del nou monarca en una i altra llengua estaven convenientment escollides. En català, els missatges polítics; en castellà, els que es referien als guardons i a la FPdGi.

Felip VI ha arrencat el seu discurs recordant que, durant els darrers anys, els nous monarques han fet "visites freqüents" a Catalunya. Uns viatges, ha assegurat el monarca, que els han permès "conèixer i comprendre millor" tant la seva realitat com "el sentir i el pensar" dels catalans.

El rei espanyol ha desgranat aleshores tots aquells trets que han forjat "el segell distintiu" dels catalans. N'ha destacat l'amor a la terra "i en especial a la llengua i la cultura", la capacitat emprenedora, la mirada cap a l'exterior o "l'esperit reflexiu i crític".

Felip VI ha assegurat que, per aquestes qualitats, els catalans han sigut "respectats, admirats i estimats". I ha llavors quan el rei espanyol ha defensat de nou que, en un Estat plural, tothom hi cap, perquè precisament el caràcter català "ha contribuït al progrés general d'Espanya en el seu conjunt".

El monarca ha subratllat aleshores que tindrà un paper actiu com a rei per fomentar l'entesa. Per això, Felip VI ja ha avançat que amb les seves visites a Catalunya vol fer "més present encara la Corona en aquesta terra, per transmetre missatges de respecte i convivència".

El català, signe d'identitat

Felip VI també ha aprofitat el seu discurs per trencar una llança a favor del català. No hi ha fet cap referència, però el missatge del monarca arriba en uns moments convulsos per a la llengua, marcats pels enfrontaments polítics i les sentències com la de l'ús del català a l'escola.

El monarca espanyol ha recordat que tant el català com el castellà són oficials a Catalunya. "Dues llengües de les quals hem de sentir-nos molt orgullosos, perquè enriqueixen el patrimoni cultural de tot Espanya", ha subratllat Felip VI.

Ha estat llavors quan el nou rei ha defensat el català com a signe d'identitat i n'ha destacat que, sense la llengua, "no és possible comprendre la cultura d'aquesta terra". Felip VI també ha volgut posar de relleu que, a Catalunya, la llengua pròpia es troba "en diàleg i convivència permanent, sincera i enriquidora amb el castellà".

Premis FPdGi

El discurs del monarca espanyol ha tancat l'acte de lliurament dels Premis FPdGi. Dotats amb 10.000 euros, reconeixen la trajectòria i el talent de joves d'entre 16 i 35 anys i d'una entitat. Se subdivideixen en cinc categories.

Aquest 2014, els guardonats han estat l'artista Hugo Fontela (Arts i Lletres), l'empresari biosanitari Ignasi Belda (Empresa), els investigadors Alberto Enciso i Rui Miguel dos Santos (exaequo Recerca Científica), el rosinc Mohamed el Amrani (Social) i, com a entitat, la institució Valnalón.

El lliurament dels Premis FPdGi ha comptat amb l'assistència, entre d'altres autoritats, del conseller de la Presidència, Francesc Homs, i de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Per part de l'Estat, hi ha assistit el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

El president de la Generalitat, Artur Mas, no ha pogut ser present a l'Auditori-Palau de Congressos de Girona per motius d'agenda. Sí que es preveu que assisteixi, però, al sopar privat que tindrà lloc aquesta nit. Aquest serà el primer cop que el president de la Generalitat i el monarca espanyol es vegin després del dia de la proclamació. Tot i això, no es preveu cap trobada formal, més enllà de les paraules que intercanviïn durant l'àpat.

"Visca la terra!" i "Viva el rey"

Després de l'acte d'entrega dels premis, i mentre els reis d'Espanya es feien la foto de família amb la resta d'autoritats, tres joves d'entre el públic han cridat "Visca la terra!". Per respondre'ls, un altre assistent al Palau de Congressos ha dit "Viva el rey".

Oberts i col·laboratius

Demà, els actes a Girona continuaran amb la cinquena edició del Fòrum Impulsa, que aquest 2014 té com a eix vertebrador el lema 'Oberts i col·laboratius'. El fòrum, estructurat en diverses ponències, vol ser l'altaveu i plataforma de trobada del talent dels joves.

Es preveu que més de 1.300 assistents -la majoria, joves- segueixin les diferents intervencions, que exposaran projectes i iniciatives d'èxit basats en la col·laboració. Entre els conferenciants destacats d'aquest 2014 hi ha el creador de la Wikipedia, Jimmy Wales; l'inventor de les identitats a Internet, Paul Mockapteris; l'expresident del Banc Mundial James D. Wolfensohn; el creador del moviment col·laboratiu OuiShare, Antonin Léonard, i el conseller delegat de Repsol Josu Jon Imaz.