El pont de Sant Joan dóna el tret de sortida de la campanya d'estiu al sector turístic català

Al Pirineu confien que aquest any sigui millor que l'anterior, quan les riuades van comportar nombroses cancel·lacions d'última hora

El pont de Sant Joan, des d'aquest divendres fins dimarts vinent, s'erigeix en el tret de sortida de la campanya turística de l'estiu. Així ho consideren els responsables del sector a les diferents demarcacions catalanes. En alguns indrets, com a la Costa Daurada, les previsions d'ocupació són del 89%, xifra lleugerament inferior a la de l'any anterior. En canvi, a altres zones com els Pirineus, confien que aquest any se superi la xifra del 2013 amb escreix, atès que aquell any hi va haver intenses pluges i riuades que van comportar nombroses cancel·lacions d'última hora. També són bones les previsions a les comarques centrals, sobretot al Berguedà, on el pont coincideix amb la Patum.

Els municipis costaners de l'àrea metropolitana de Barcelona donen el tret de sortida a la temporada d'estiu aquest cap de setmana, coincidint amb que Sant Joan cau en dimarts i moltes famílies fan pont. Les reserves, tant a càmpings com a hotels, són lleugerament millors a altres anys, quan la festivitat no ha coincidit amb altres dates tan propicies per fes escapades. A la costa del Maresme hi ha una ocupació hotelera del 65%, que preveu anar a més amb les reserves de darrera hora, i a l'extrem sud, a Sitges, els hotelers preveuen ocupacions de fins al 90%. En el cas dels càmpings també hi ha bones sensacions a les zones costaneres, on es preveu arribar a quotes d'ocupació de fins al 80% o 90%.

El sector hoteler gironí preveu una ocupació del 80% a la costa

Des de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona calculen que a l'Alt Empordà l'ocupació serà d'un 75%, a la Costa Brava Centre un 85% i a la Selva Marítima fins a un 90%, mentre que a la ciutat de Girona es preveu que sigui d'un 60% i a les zones d'interior de la Selva i la Garrotxa, fins al 50%, la mateixa que es preveu a la Cerdanya i al Ripollès. El sector hoteler calcula una mitjana d'estada superior a dos dies tot i que la despesa per turista continua essent baixa. En el cas de turisme rural, els establiments preveuen ocupacions de fins al 90% a les zones d'interior.

89% d'ocupació als hotels de la Costa Daurada

L'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda preveu una ocupació del 89% als establiments turístics de la Costa Daurada. És una xifra sensiblement inferior a l'any passat, quan es va fregar el ple. Enguany no es confia arribar al 100% d'ocupació, si bé els hotelers resten pendents de l'evolució de les reserves de darrera hora i d'una climatologia favorable. Els més de vuitanta hotels de la Costa Daurada associats ja estan tots oberts, amb una oferta de 45.000 places. Als allotjaments de la comarca interior de la Terra Alta esperen una ocupació del 85%, mentre a les cases rurals i barraques del delta de l'Ebre es confia repetir el 70% de l'any passat.

Amb el record de les riuades al Pirineu

Les comarques de Lleida esperen que aquest pont de Sant Joan sigui bo turísticament, sobretot si es compara amb l'any passat en què els efectes dels aiguats al Pirineu van provocar l'anul·lació de moltes de les reserves. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que s'assoleixi una ocupació mitjana del 75% en hoteleria a les zones turístiques de la demarcació, d'un 60% en el turisme rural, mentre en els subsector dels càmpings, els bungalows podrien situar-se en el 90% i l'acampada entorn d'un 45% durant els quatre dies. El Patronat de Turisme ha presentat aquest dijous la nova campanya de promoció turística per aquest estiu que enguany s'adreça especialment al públic familiar.

Bones perspectives a la Catalunya Central

Els hotels i les cases rurals de la Catalunya Central esperen una bona ocupació turística pel pont de Sant Joan i en algunes zones penjaran el cartell de complet. És el cas del Berguedà, on el pont coincideix amb les festes de Corpus i, per tant, amb la Patum. El president de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, Toni Barat, ha explicat que durant els dies que duri la festa -fins diumenge- l'ocupació serà bona i el dubte serà veure si els visitants allarguen l'estada fins dimarts. Les cases rurals de l'Alta Anoia i Osona també encaren amb optimisme el pont i esperen bones ocupacions. Al Solsonès les expectatives són bones, tot i que esperen que s'acabi d'animar amb les reserves d'última hora.