Una aplicació per a telèfons mòbils i tauletes, la participació ciutadana i l'anàlisi científic per lluitar contra la proliferació del mosquit tigre. El Laboratori d'Ecologia del Moviment del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) del Consell Superior d'Investigacions Científiques, amb el suport de diverses entitats, ha desenvolupat el nou sistema per investigar i controlar el mosquit tigre en el marc del projecte 'Atrapaeltigre.com'. L'aplicació permet que els ciutadans recullin i comparteixin dades de presència de mosquit tigre i llocs potencials de cria, com si fossin científics.
La informació es comparteix a temps real en un mapa que es visualitza a la web del projecte. Mitjançant l'elaboració d'aquest mapa participatiu, 'Tigatrapp' es pot convertir en una eina de gestió per a tècnics de l'administració i científics, així com una potent eina de divulgació i conscienciació sobre la problemàtica associada a aquesta nova espècie invasora.
El mosquit tigre és una espècie invasora, originària del sud-est asiàtic. Habita i cria en zones urbanes, és un potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com el Dengue i la Chikungunya) i és molt molest per les seves picades agressives. Va ser vist per primera vegada a Catalunya el 2004 i des de llavors s'ha estès principalment a València, a les Illes Balears i a Múrcia.
'Atrapa el Tigre' va sorgir l'estiu de 2013 a Girona, com a projecte pilot. Gràcies a aquesta experiència, van comprovar que la col·laboració ciutadana podia ser una eina útil tant per a la investigació com per a la gestió i el control d'aquesta espècie. De fet, l'objectiu és que els participants també adquireixen coneixements necessaris per aplicar mesures preventives a les llars particulars.
A més, per fomentar la transferència de coneixements i intercanvi entre científics i ciutadans, el projecte compta amb activitats i tallers de formació a Catalunya, València, Illes Balears, Múrcia i Madrid.
L'aplicació està disponible per a dispositius Android, i en breu també per a altres dispositius mòbils. El projecte està finançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri d'Economia i Competitivitat, pel programa d'ajudes a la investigació Recercaixa i per l'empresa Bloom.