L'Estat perd el recurs contra Torroella per ingressar els impostos a l'Agència Tributària Catalana

L'acord aprovat pel ple no pot ser impugnat perquè no té efectes jurídics

El Jutjat del contenciós-administratiu número 2 de Girona ha desestimat el recurs presentat per la delegació del govern espanyol a Catalunya contra l'Ajuntament de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) arran l'acord del ple que acordava exercir la sobirania fiscal i ingressar els pagaments de l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC), en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària Espanyola (ATE).

La jutgessa considera que el text aprovat no és susceptible d'impugnació, ja que no es tracta d'un acte judicial ni administratiu. És a dir, no té efectes jurídics. La moció va ser presentada conjuntament al ple pels grups de CiU, LEST, ERC, UPM i COET el maig de 2013.

"L'acord adoptat constitueix tan sols una moció de suport a una determinada campanya que des del punt de vista del Dret administratiu i del de les competències d'aquest ordre jurisdiccional en particular, no comporten de per si efecte jurídic concret que creï deures, obligacions càrregues, ni incideixen directament en l'esfera dels seus destinataris amb conseqüències concretes, i és per això que cal considerar que no són fiscalitzables des del punt de vista estricte del Dret administratiu", argumenta la interlocutòria.


Arran l'aprovació de la moció, el primer ingrés d'impostos a l'ATC es va efectuar el 16 de setembre de 2013. Per tal de visualitzar el màxim compromís institucional amb la voluntat del ple i la sobirania fiscal de Catalunya, el tràmit va ser realitzat personalment per l'alcalde, Jordi Cordon, que va es va desplaçar fins a les dependència de l'ATC a Girona.

L'alcalde ha explicat que <>. Ha lamentat, però, la utilització política que l'Estat realitza de la justícia, especialment per les despeses i de càrrega de treball que ha suposat, així com la persecució a la qual està sotmetent el procés sobiranista. El jutjat ha imposat les costes del judici a l'Estat, que pugen a 3.390 euros.

Aquest no és el primer procediment d'aquest tipus que guanya l'Ajuntament sobre una qüestió sobiranista. El novembre passat el jutjat del Contenciós-Administratiu número 3 de Girona ja va desestimar el recurs presentat per l'Estat contra l'Ajuntament per declarar-se territori català lliure i sobirà.