Els furts a turistes a Catalunya baixen un 11% en un any

El reforç policial d'estiu als municipis de costa serà "similar" al del 2013

A l'estiu, els turistes es converteixen en objectiu de carteristes que aprofiten qualsevol distracció per endur-se la cartera o la bossa de mà. "Haver d'estar com psicòpates pendents que no els robin, no és manera d'estar de vacances", ha afirmat el comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero durant les jornades sobre seguretat i turisme que s'ha fet aquest dijous a Lloret de Mar (Selva).

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que Catalunya és una destinació turística "segura" i els turistes no acostumen a ser víctimes de delinqüents. Durant el 2013, els nombre global de delictes i faltes relacionades amb el sector turístic ha caigut un 9,7% en comparació amb l'any anterior. Posant el focus en la conducta delictiva més habitual contra visitants, els furts, han caigut un 11%.

Espadaler ha atribuït el descens a la coordinació entre Mossos d'Esquadra, altres policies, l'àmbit de la justícia, els municipis i el sector turístic perquè han pogut millorar la prevenció, lluitar amb contundència contra els multireincidents i dissenyar dispositius policials específics per a l'estiu.

L'any passat Interior va modificar el dispositiu que tradicionalment consistia en reforçar la presència policial als municipis turístics destinant-hi les noves promocions d'agents. Com que ja no surten nous Mossos d'Esquadra de l'escola, l'estiu del 2013 van augmentar efectius derivant a aquestes poblacions unitats de l'Àrea regional de recursos operatius (ARRO), de la Brigada Mòbil (Brimo) i abocant més agents a seguretat ciutadana.

El conseller ha assegurat que el resultat va ser bo i, per això, per a aquest estiu estan acabant de perfilar un desplegament "molt similar". Com és habitual, el dispositiu començarà pel pont de Sant Joan i acabarà cap a l'11 de setembre, coincidint amb els mesos forts de turisme.

Catalunya rep cada any uns 15,6 milions de turistes i hi ha quasi 35.500 agents entres Mossos d'Esquadra, policies locals, Guàrdia Civil i policia espanyola. Segons ha explicat Trapero, la ràtio és de 4,6 policies per cada 1.000 habitants, superior a la mitjana europea de 3,37. 

El turista com a víctima i com a delinqüent

Trapero ha detallat que els tipus de modalitats delictives de les quals són víctimes els turistes són furts en llocs d'aglomeració turística, robatoris a les vies ràpides a través d'enganys o distraccions, carteristes, falsos policies, furts en transports o estacions, en sortides d'hotels o robatoris en àrees de servei.

Però, a més, també ha explicat que el turista no és sempre víctima, a vegades també és l'origen de faltes, delictes o conductes incíviques. Baralles tumultuàries o danys a mobiliari urbà són les conductes delictives que solen cometre i, a nivell d'ordenances municipals, actituds incíviques en espais públics sovint relacionats amb l'abús d'alcohol o el 'balconing'. El 2013 hi va haver 3 ferits greus i un turista mort quan intentava saltar d'un balcó a un altre, ha detallat Trapero.

Contenidors cremats, mala imatge turística

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha opinat que la imatge de "contenidors cremant" a Barcelona no ajuda a vendre Catalunya com a destinació turística segura. Tot i això, considera que disturbis com els generats arran de l'enderroc de Can Vies són "episodis puntuals".