Un projecte per recuperar l'antiga mulassa de Girona guanya la Beca Innovació en Cultura Popular

La Fira Mediterrània de Manresa estrenarà les propostes obres guanyadores

El projecte 'Monts', presentat per Comediants i l'Orquestra Trama, que preveu la posada en escena d'un espectacle que combina música i arts escèniques per parlar del Pirineu, la seva gent i les seves tradicions; i el presentat per l'associació cultural Baba Babarota de recuperar l'antiga mulassa de Girona, han estat els guardonats en la quarta edició de les Beques Innovació en Cultura Popular.

La Fundació Jaume Casademont convoca el premi conjuntament amb la Fira Mediterrània de Manresa i, per primer cop, en comptes d'un únic premi se n'ha lliurat un segon adreçat a propostes de petit format. Els dos espectacles guanyadors s'estrenaran en la propera edició de la Fira Mediterrània de Manresa.

'Monts' és una faula musical sobre el Pirineu que arrenca amb la llegenda de la nimfa Pyrene, però que alhora repassa altres versions de com es va formar la serralada i desemboca en un viatge per les quatre estacions a muntanya. El muntatge està plantejat com un espectacle escenicomusical i els protagonistes seran el Pirineu, la seva gent i les seves tradicions. Els encarregats de fer realitat el projecte sobre l'escenari seran Comediants i els set joves músics de la Cerdanya i l'Alt Urgell integrants de l'Orquestrina Trama

Per altra banda, l'associació cultural Baba Babarota ha presentat un projecte per recuperar l'antiga mulassa de Girona, que serà batejada com la Mula Baba. Amb aquesta iniciativa es recuperarà el seguici festiu i el foc de baixa intensitat, però també funcionarà com a element transmissor de la cultura popular, ja que el cos de la figura està dissenyat perquè es pugui transformar en un castellet de titelles. Des del petit escenari en què es convertirà la mulassa s'explicaran petites rondalles sobre el calendari anual i les llegendes locals.

La beca va adreçada a la producció i exhibició d'espectacles de cultura popular. Els objectius de les convocatòries són impulsar la producció i exhibició de projectes de cultura popular catalana amb la finalitat de crear nous espectacles, moderns, actuals, atractius al públic i capaços de crear sinèrgies amb altres formes de cultura, com les arts plàstiques, la música, el circ, la literatura i els museus, entre d'altres. En aquesta edició s'hi ha presentat un total de 35 propostes i el jurat ha tingut en compte l'interès artístic i cultural, la qualitat i la viabilitat econòmica i tècnica del projecte presentat.

La primera beca està dotada amb 5.000 euros i la segona, adreçada a projectes de petit format, amb 2.500 euros. A més de ser estrenats en el marc de la Fira Mediterrània, els espectacles guanyadors seran contractats per part de l'Ajuntament de Girona, un altre dels socis del projecte, per ser representat durant el 2014.

Els anteriors guanyadors de la beca son Cabo San Roque amb l'espectacle 'Bestiari'; la Cia. Mov-i-ments & La Fornal d'Espectacles amb 'L'amor de les tres taronges'; i 'Musiquetes de Paper', a càrrec de l'artista plàstic Joan Alfred i la banda de músics Fem sonar les musiquetes.