Presó per assassinat per l'home que va matar el seu veí a Palafrugell

L'acusat s'ha negat a declarar davant del jutge

El fuster que va reconèixer haver matat el seu veí a Palafrugell ha passat aquest matí davant del jutge. L'home, que té 57 anys, portava des de dijous als calabossos de la comissaria dels Mossos d'Esquadra de la Bisbal d'Empordà. El detingut no havia badat boca en seu policial, on es va negar a declarar, i avui ha tornat a fer el mateix. Quan ha passat davant del Jutjat d'Instrucció Número 4 de la Bisbal, que és qui es fa càrrec del cas, l'home s'ha acollit al seu dret a no declarar.

El jutge, atenent a la petició del fiscal, l'ha enviat a presó pels delictes d'assassinat i tinença il·lícita d'armes. Tot i que el fuster no hagi declarat ni a comissaria ni al jutjat, sí que la matinada del crim va admetre haver mort la víctima i va explicar com hauria anat tot. Primer als agents que van anar fins al bloc, alertats per una veïna, i que van ser els qui van descobrir el cadàver. I després, durant la reconstrucció judicial, que es va fer poques hores després de la seva detenció.

El detingut i el seu veí, un home de 42 anys, vivien porta a porta i feia temps que tenien mala relació. De fet, l'homicida havia denunciat diverses vegades la víctima per amenaces, insults i desperfectes. El crim va tenir lloc poc abans de la mitjanit d'aquest dimecres a dijous al mateix replà de l'edifici, situat al número 29 del carrer Mestre Ángel López de Palafrugell.

Els dos homes van barallar-se i la víctima va ser qui hauria agredit primer el fuster amb un bat de beisbol. Aleshores, va ser quan el detingut el va matar. El fuster havia agafat de casa seva un ganivet i dues armes de foc. L'una era una pistola casolana que ell mateix s'havia fabricat i l'altra, una carrabina que havia alterat. Totes dues disparaven bales del calibre 22.

Segons la seva versió, després que l'altre l'agredís amb el bat, ell el va amenaçar amb la carrabina. Aleshores, tots dos van passar a les mans i van anar a parar per terra. Va ser aquí, segons va dir, quan li hauria clavat tres ganivetades a la víctima i també li va engegar un tret amb la pistola casolana, que el va matar a l'acte.

Després, l'home va arrossegar el cadàver fins a casa seva i el va amagar al lavabo. Al cap de poca estona, els Mossos d'Esquadra, a qui una veïna havia alertat, arribaven al bloc de pisos. El detingut va admetre haver-se barallat i haver matat la víctima.

Tres ganivetades i un tret

Tot i que el fuster va clavar fins a tres ganivetades a la zona superior del cos de la víctima, una de les quals li va afectar la tràquea, cap d'aquestes ferides era mortal de necessitat. Segons ha conclòs l'autòpsia, allò que va provocar la mort del veí va ser el tret disparat amb la pistola casolana.

La bala va entrar pel cap, va trencar la mandíbula de la víctima i també li va entrar al cervell. Després de rebre el tret, l'home de 42 anys va morir a l'instant.

El crim de Palafrugell és el quart d'aquest any a les comarques gironines. El primer va ser a Cabanes (Alt Empordà), on uns lladres van malferir una veïna a tocar de casa seva. La dona va morir pocs dies després a l'hospital.

I també a l'Alt Empordà, però en aquest cas a Colera, és on hi va haver un altre crim aquest 2014. Un jove de Llançà va aparèixer cremat en un paratge a tocar de l'N-260. La víctima tenia una ferida al coll. En aquest cas, els Mossos d'Esquadra van detenir tres persones -un home i dues dones- pel crim.

El tercer crim va tenir lloc a finals de maig, ara fa dues setmanes. Un home de 80 anys va aparèixer mort a casa seva, un xalet de la urbanització Rio Park de Sant Feliu de Buixalleu (Selva). Els mossos investiguen si uns lladres que haurien entrat a robar a la casa van matar l'avi quan aquest va entrar i els va sorprendre.