3.357 gironins signen perquè les terrasses de la ciutat tanquin més tard

Durant l'estiu es fixa com a límit les dues de la matinada i el sector demana mitja hora més

Responsables de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) han registrat aquest migdia a l'Ajuntament de Girona 3.357 signatures per demanar que les terrasses puguin tancar més tard. La patronat ja va demanar a l'ajuntament per escrit el passat 18 de març que ampliés l'horari i, des de llavors, ha estat recollint signatures de suport. Els documents que s'han registrat inclouen un text en favor de l'ampliació horària argumentant que els signants volen una "ciutat viva" i que deixar obertes les terrasses més tard "no és incompatible amb una bona convivència nocturna". 

L'ajuntament va fer l'any passat una nova normativa per regular els horaris de les terrasses. Durant l'any, com a molt es permet tancar-les a les 00.30 hores entre setmana i a les 01.30 els caps de setmana. Aquesta situació es produeix a les zones on s'ha estudiat que les terrasses provoquen menys soroll, ja que a les zones més restrictives les terrasses han d'estar desmuntades a les 23.30 tant els caps de setmana com entre setmana.

L'any passat, després de negociacions entre el consistori i el sector, es va ampliar l'horari mitja hora més durant l'estiu. Enguany, aquest horari s'ha aplicat també per Temps de Flors (al maig) i es permetrà també per Fires de Sant Narcís, a la tardor. Amb aquesta ampliació durant l'estiu, el límit horari entre setmana arriba a la una de la matinada i a les dues els caps de setmana. El sector, però, considera que és insuficient. 

Potenciar la figura dels conciliadors nocturns

El secretari general de la Fecasarm, Joaquim Boadas, ha argumentat que un horari ampli per a les terrasses no ha de generar conflicte amb els veïns si es potencia la figura dels conciliadors nocturns. Es tracta d'un nou perfil impulsat pel consistori aquest hivern per tal de passejar-se per les zones d'oci nocturn alertant que no es pot fer soroll, beure al carrer o vigilant que es compleixin horaris. Boadas ha assegurat que si l'ajuntament deixés tancar més tard les terrasses estarien disposats a pagar els sous si cal ampliar la plantilla dels conciliadors nocturns. 

Boadas ha remarcat la importància turística de les terrasses i ha assegurat que són un reclam per atraure visitants a Girona. "Tancar les terrasses a les deu de la nit com demanen alguns veïns seria la mort per al turisme a Girona", ha declarat.