788 multes per saltar-se el semàfor de la cruïlla de la carretera Barcelona a Girona

L'ajuntament va instal·lar tres càmeres a principis d'abril

L'Ajuntament de Girona va instal·lar a principis d'abril tres càmeres de vídeo als semàfors de la cruïlla entre carretera Barcelona i Emili Grahit, un dels punts que segons dades recollides per l'ajuntament acumula més sinistralitat de la ciutat. Els dies feiners passen per aquest punt pràcticament 19.000 vehicles i el trànsit baixa fins a més de 12.000 vehicles els caps de setmana.

Aquesta càmera té la funció de detectar aquells vehicles que se salten el semàfor en vermell i captura la infracció a través d'una sèrie de fotografies. L'ajuntament ha instal·lat diferents senyals a les dues vies on es llegeix 'control semafòric' per alertar als conductors de la presència de les càmeres. 

En el primer mes de funcionament d'aquest sistema (de principis d'abril al 15 de maig) les càmeres han detectat un total de 788 vehicles que s'han saltat el semàfor. La sanció per aquesta infracció és de 200 euros i comporta la retirada de quatre punts. La majoria de vehicles que s'han passat el semàfor en vermell venien de la carretera Barcelona (un 88%). De mitjana, durant l'abril s'han posat 14 multes diàries i, durant la primera quinzena de maig, la mitja és de 22 multes per dia. 

Balanç positiu de l'ajuntament

El regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, ha fet un balanç positiu de les dades i ha assenyalat que demostren la sospita que tenien: que molts vehicles se salten el semàfor en aquesta cruïlla. "La gent ha de ser conscient que és molt perillós passar-se un semàfor en vermell perquè posa en risc la vida d'altres persones", ha manifestat Alcalà. De gener a abril en aquest punt de la ciutat s'havien registrat tres accidents de trànsit i des de que la càmera està en funcionament no n'hi ha hagut cap. 

La majoria de vehicles que se salten el semàfor ho fan durant el dia ja que només un 11% de les infraccions es registren entre mitjanit i les vuit del matí. Una altra dada remarcable és que hi ha més vehicles que cometen la infracció entre setmana (24 diaris de mitja) i el volum és inferior els caps de setmana i festius (19 de mitjana diaris).
Segons dades facilitades per l'ajuntament, de cada 2.500 vehicles que passen per aquest punt durant els dies feiners, tres se salten el semàfor. En canvi, quatre de cada 2.500 que hi passen els caps de setmana cometen la infracció. 

El regidor de Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, creu que el nombre de denúncies anirà a la baixa quan els ciutadans comencin a rebre les multes a casa. Tot i que està indicat, encara hi ha conductors que no són conscients que hi ha les càmeres i premen l'accelerador tot i veure que el semàfor està a punt de posar-se vermell. Alcalà també ha explicat que la denúncia s'acompanya de la seqüència fotogràfica i que, per tant, és molt difícil de rebatre que aquell vehicle no s'ha saltat el semàfor.


Per contra, ha explicat que abans d'enviar qualsevol denúncia hi ha un policia que revisa totes les fotografies i que, per exemple, no es tramiten aquelles sancions de les motocicletes que avancen per posar-se a primera fila per quan es posi verd el semàfor (la càmera les detecta i de vegades fa les fotografies), així com tampoc els serveis d'urgències i policials.