L'alcaldessa de Figueres treu competències a Toro perquè 'té molta feina'

Marta Felip recupera l'àrea de Serveis generals

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha anunciat aquest dilluns una redistribució de les tasques del cartipàs municipal que en bona part va dissenyar el seu antecessor, Santi Vila, que va deixar l'alcaldia per assumir el càrrec de conseller de Territori i Sostenibilitat. Felip porta com a alcaldessa des del gener del 2013 i ara ha decidir recuperar les funcions de l'àrea de Serveis Generals que des de llavors va passar al primer tinent alcalde, Manel Toro, en considerar que aquest té "molta càrrega de feina". Toro també té Promoció Econòmica i Turisme i és conseller delegat de Fisersa, unes competències que mantindrà fins que acabi la legislatura.

L'equip de govern, a mans de CiU, ha decidit donar competències específiques a dos regidors. Sergi Garcia, que fins ara portava Acció Cívica, Drets Civils, Solidaritat i cooperació internacional, assumirà també Recursos Humans. I Jordi Masquef, que va entrar en substitució de Mercè Castellò després de deixar el càrrec. Ara assumirà Contractació i Patrimoni, juntament amb les que ja tenia de participació ciutadana, Fires i Mercats, i Relacions Transfronterese. L'alcaldessa ha assenyalat que amb un equip d'onze regidors calia "equilibrar" les competències de cadascú i distribuir millora la feina i ha subratllat la capacitat i formació dels regidors que assumiran a partir d'ara més responsabilitats.

El concurs per elegir gerent a Fisersa té problemes jurídics

Felip ha fet aquest anunci el mateix dia que se celebrarà una reunió del consell d'administració de l'empresa púbica Fisersa, que actualment té un concurs obert per a elegir un nou gerent després d'acomiadar Josep Viñas. "Ho serà com a conseller delegat fins que s'acabi el mandat; com que ho fa amb plens poders i com a gestió al detall, comporta més càrrega de feina", ha afegit Marta Felip, que també ha negat que no es quedarà fent funcions de gerent.

Pel que fa al procés concursal, Felip ha admès que hi ha un informe tècnic municipal desfavorable que recomana tornar a presentar les bases del concurs. Segons Felip, el problema jurídic que es tractarà a la reunió d'aquesta tarda és que l'informe diu que "hi ha errors en la incorporació de titulacions admissibles" dels candidats que porten a la "confusió" i que per això es recomana que cal modificar les bases.

Felip també ha admès que entre els aspirants al càrrec de gerent hi ha l'exdirectiu Albert Testart, que va ser acomiadat pel govern de CiU el 2011. Segons han publicat alguns mitjans, Testart està molt ben posicionat però segons Felip només s'han fet psicotècnics i no s'ha entrat a valorar encara els mèrits de cadascú.

Manel toro no ha acompanyat l'alcaldessa, Marta Felip, en l'acte per anunciar la modificació del cartipàs. Sí que hi eren els dos regidors que guanyen competències, Sergi Garcia i Jordi Masquef.

El PSC demana la dimissió de Toro per "corrupció"

La figura de Manuel Toro ja fa temps que està al punt de mira dels partits a l'oposició, després que mantingués les seves responsabilitats tot i la imputació pel cas Manga. El PSC ha demanat aquest dilluns la seva dimissió en cas que es confirmin les informacions aparegudes a alguns mitjans on es posa sobre la taula la possibilitat que s'anul·li el concurs i Manel Toro assumeixi les tasques de gerent. Segons ha explicat el seu portaveu, Pere Casellas, si es confirma aquest moviment es tractarà d'un cas de "corrupció" i ho ha resumit així: "Qui fa el concurs, el fa malament, el suspèn i s'hi posa ell mateix; em sembla absolutament fora de lloc". Casellas també ha afegit que Toro no té el perfil professional suficient per assumir la gerència d'aquesta empresa pública.

Per altra banda, el PSC creu que si s'anul·la el concurs és perquè el govern faria el "ridícul" havent de contractar de nou un directiu, com és Testart, havent-se gastat diners públics per indemnitzar-lo. "Algú ha fet la preselecció dels quinze candidats hi ha comptat mèrits", ha dit Casellas, que també ha demanat que Mart Felip deixi les funcions a la Diputació de Girona per dedicar-se exclusivament a l'alcaldia de Figueres.

Per la seva banda, ERC ha exigit en un comunicat més transparència en aquest afer i poder disposar de tota la informació en el procés de selecció. La formació qualifica de "rocambolesca" la possibilitat que s'anul·li el concurs i es remodeli el govern tot posant Toro al capdavant de Fisersa per evitar haver de nomenr Testart com a gerent.