Castelló d'Empúries té per primer cop un cicle formatiu dual especialitzat en el sector nàutic

La consellera d'Ensenyament diu que la posada en marxa de 8 nous cicles formatius a l'Alt Empordà posa fi al "buit" que hi havia d'estudis de secundària

Vint estudiants de més de 16 anys són els primers en cursar el cicle formatiu de grau mitjà especialitzat en el sector nàutic que es fa a Castelló d'Empúries des del setembre passat, el cinquè que hi ha a Catalunya. Es tracta de formació dual, on els alumnes obtenen coneixements del manteniment electromecànic de vaixells d'esbarjo i serveis portuaris i on fan pràctiques remunerades a empreses. La iniciativa, que ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament i les empreses del sector nàutic, pretén cobrir la falta de treballadors qualificats en aquest sector i oferir noves sortides professionals als joves. En els últims tres anys, s'han creat vuit nous cicles formatius a l'Alt Empordà.

El nou cicle se centra en els coneixements del manteniment electromecànic de vaixells d'esbarjo i serveis portuaris, i té una durada de 2.000 hores que es fan en dos cursos. Es tracta d'una formació molt especialitzada que va des de tècniques de fabricació i automatismes elèctrics, passant per fusteria nàutica o ajut a la navegació i comunicacions, entre d'altres.

L'alcalde del municipi, Xavier Sanllehí, ha subratllat la importància d'aquesta nova oferta formativa ja que permetrà cobrir la falta de treballadors qualificats que hi havia fins ara en aquest àmbit. Aquest municipi de l'Alt Empordà, que compta amb una xarxa de 25 km de canals interiors navegables i 5.000 amarradors a Empuriabrava, compta també amb un centenar d'empreses del sector, representades a través de l'Associació de Nàutiques d'Empuriabrava i l'Associació d'indústries, comerç i serveis nàutics de Catalunya (ADIN).

El nou cicle formatiu de grau mitjà ha estat una iniciativa de l'Ajuntament de Castelló d'Empúries que va fer arribar la demanda al Departament d'Ensenyament amb el suport del sector. I és que les empres s'han compromès a participar en aquesta formació dual, acollint estudiants que faran pràctiques remunerades a les empreses i ajustades a les seves necessitats. Fins ara, els empresaris havien d'agafar mecànics del sector automobilístic i formar-los específicament perquè no hi havia personal especialitzat. El context de crisi ha permès disposar d'una nau industrial

El cicle s'imparteix a l'Institut de Castelló d'Empúries i també a la nau que hi ha al polígon industrial

El Pla on els estudiants practiquen totes les tècniques. L'alcalde, Xavier Sanllehí, ha explicat que s'ha arribat fins aquí gràcies al context de crisi, que va fer que la propietària de les instal·lacions -es fabricaven prototips d'embarcacions Scarani- tanqués el negoci.

El consistori va arribar a un acord amb l'empresa per poder aprofitar les instal·lacions, que fan 1.600 metres quadrats, a canvi de pagar un lloguer i poder utilitzar els espais per a la formació. Actualment, l'Escola Nàutica està completament equipada amb un taller metàl·lic, un de muntatge i grua i una de pintura, entre d'altres. Per l'alcalde, ni en una situació de bonança econòmica s'hagués aconseguit construir i equipar un espai com aquest, de manera que la crisi ha estat una autèntica "oportunitat".

En aquest primer curs es van inscriure trenta persones i finalment han estat vint les escollides per fer el cicle, que va començar el setembre passat. La gran majoria són joves de més de 16 anys de la zona i fins i tot hi ha una persona de 60 anys que ha volgut continuar formar-se per reincorporar-se al món laboral.

8 nous cicles que acaben amb el "greuge" formatiu de l'Alt Empordà

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha visitat aquest dijous l'Escola Nàutica acompanyada del director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, i representants del sector nàutic. Rigau ha fet una valoració molt positiva d'aquesta iniciativa tot dient que aquests eren uns estudis "molt necessaris" a la zona entre altres coses perquè permeten acabar amb el "greuge" i el "buit" que hi havia a l'Alt Empordà a nivell d'estudis formatius. I ha recordat que en els últims tres anys el departament ha fet un esforç per impulsar vuit nous cicles formatius a aquesta comarca.

Per altra banda, la titular d'Ensenyament ha subratllat l'aposta que el departament fa per aquest tipus de formació dual, que ha d'anar en augment. L'objectiu que s'han marcat és aconseguir que almenys un 40% de la formació professional sigui dual, és a dir, que combini la formació amb les pràctiques. El curs 2014-2015 hi haurà a Catalunya 3.500 estudiants que faran formació dual i es comptarà amb la complicitat d'un miler d'empreses.

L'Escola Nàutica de Castelló d'Empúries és la segona que hi ha la demarcació especialitzada en la formació del sector nàutic, juntament amb la de Sant Feliu de Guíxols. En total, ha Catalunya hi ha cinc centres que ofereixen estudis en aquest àmbit.