El jurat popular declara culpable d'assassinat el jove que va degollar la xicota a Salt

La fiscal i les acusacions particulars demanen que el condemnin a 21 anys de presó

El jurat popular no s'ha cregut la versió de l'acusat, que assegurava que aquella nit anava molt begut, va començar a discutir amb la noia i la va matar mentre forcejaven amb el ganivet. En el veredicte, el jurat ha considerat provat que Douglas Yair Ortiz va actuar a traïció, perquè va agafar el ganivet de la cuina i es va abraonar sobre la víctima agafant-la desprevinguda. "Es va aprofitar que se sentia tranquil·la perquè era a casa i estava parlant per telèfon", ha conclòs el jurat popular.

El tribunal ressalta que es tractava d'un ganivet de grans dimensions, de 20 centímetres de fulla, i que el jove va atacar directament una zona vital com és el coll. Per això, conclouen que tenia intenció de matar-la i que la noia no va tenir cap possibilitat de defensa. De fet, el jurat apunta que les ferides de defensa que tenia la víctima són el resultat d'un intent d'esquivar un atac sobtat, no perquè tingués cap opció efectiva de repel·lir-lo.

A més, en el veredicte el jurat popular ha conclòs que l'atac va ser inesperat perquè va durar pocs minuts. El jurat ha recordat que quan Ortiz va atacar la noia amb el ganivet, ella estava parlant per telèfon amb la seva mare. La víctima va tenir temps de dir "mami, mami, Yair" i, aleshores, la mare va penjar i va anar corrents fins al pis de la seva filla, que estava a pocs metres de distància. Quan hi va arribar, ja era massa tard per salvar la vida de la noia.

El jurat popular també l'ha declarat culpable d'un delicte de trencament de mesura cautelar, perquè convivia amb la víctima tot i tenir una ordre d'allunyament en vigor per maltractaments previs. De fet, li apreciat un agreujant de parentiu perquè la parella, que tenia una filla de pocs mesos, vivia des de feia temps com a família.

Per contra, el veredicte considera que no ha quedat provat que Douglas Yair Ortiz tingués es seves capacitats afectades per intoxicació alcohòlica. Tot i que sí conclouen que aquella nit va beure, consideren que no tant com per no saber el que es feia. El jurat s'ha basat en els testimonis de la nit que diuen que no el van veure molt begut i en les anàlisis de sang i orina.

21 anys de presó

En base al veredicte la fiscal, Sandra Maria Fagil, ha demanat que condemnin Ortiz a 21 anys de presó, 20 per l'assassinat i 1 pel trencament de mesura cautelar. La mateixa petició que han fet les dues acusacions particulars, una que representa la mare de la víctima i l'altra les seves dues filles.

La defensa demana una condemna de 15 anys i 6 mesos de presó. El lletrat Gregori Martínez ja ha anunciat que recorrerà la sentència que properament emetrà la secció quarta de l'Audiència de Girona.