Calzada en el punt de mira de la Generalitat per irregularitats en la gestió de Caixa Girona

Les investigacions apunten que hauria venut obres d’art de la seva galeria a la caixa

La inspecció duta a terme per la Direcció de Política Financera i Assegurances de la Generalitat el juliol del 2009, va afectar les àrees de crèdits, operacions d'alts càrrecs de l'entitat i obra social durant l'època en què l'entitat estava presidida per Arcadi Calzada segons informa aquest dijous El Periodico.

En aquest sentit, l'acta de la inspecció denunciaria descoberts en comptes corrents d'alts càrrecs de l'entitat com l'exvicepresident Max Marcó, o dels vocals del consell d'administració de l'entitat el 2009, Jaume Torramadé, exalcalde de Salt per Unió Democràtica de Catalunya. Torramadé segueix a l'entitat, mentre que Vázquez va abandonar el seu càrrec el 2009. Segons el rotatiu barceloní, la inspecció també denuncia activitats d'alts càrrecs com a proveïdors de Caixa Girona, un fet que prohibeix la llei de caixes.

Pel que fa a les presumptes irregularitats de l'aleshores president de l'entitat, Arcadi Calzada hauria venut obres d'art a Caixa Girona a través de Galeria d'Art, una empresa de la seva propietat, per un import de 141.139 euros, durant el període 2005-2008.

Gestor i polític controvertit

Arcadi Calzada va ser alcalde d'Olot per CiU i també president de la Diputació de Girona i vicepresident del Parlament. Va abandonar la presidència de Caixa Girona el 2009 i actualment és director de la Fundació Príncep de Girona d’on cobra 12.000 euros mensuals per dirigir les poques activitats que realitza durant l’any. La fundació borbònica va ‘fitxar’ Calzada per la seva llarga trajectòria en fundacions de la que destaquen la del Palau de la Música sota la presidència de Fèlix Millet  i Catalunya Oberta de Lluís Prenafeta.

Al·legacions presentades

El Departament d'Economia i Finances ha confirmat que ja ha rebut les al·legacions de Caixa Girona a les suposades irregularitats que la Generalitat ha detectat a l'entitat. Una inspecció rutinària de la conselleria hauria detectat que diversos alts càrrecs presentaven descoberts en comptes d'estalvis durant llargs períodes o que l'expresident Arcadi Calzada hauria venut obres d'art de la seva galeria a l'entitat. Unes irregularitats que l'entitat haurà de justificar. Caixa Girona té un termini per presentar al·legacions i exposar motius que justifiquin aquestes situacions. Segons fonts de la conselleria, l'entitat ja ha presentat la seva resposta dins el termini establert.