22 detinguts a Girona per fraus a la Seguretat Social

Cobraven prestacions i subsidis d'atur ilícits

La policia espanyola ha detingut 269 persones a Barcelona, 22 a Girona i dues més a Lleida per presumptes fraus a la Seguretat Social a través d'una trentena d'empreses que venien contractes de treball i certificats d'empresa fraudulents per cobrar prestacions i subsidis d'atur o bé l'obtenció i renovació dels permisos de residència.

Les detencions s'han produït en el marc de tres operacions d'àmbit estatal, que ha culminat amb la detenció de 641 persones arrestades i imputades policialment i un frau superior als 7,7 milions d'euros. Als detinguts se'ls acusa dels presumptes delictes contra la Hisenda Pública i la Seguretat Social contra el dret dels treballadors, falsedat documental i estafa. Aquest és el resultat de tres investigacions que van començar fa mesos després que es detectessin que diverses empreses podrien esta cometent fraus a l'erari públic. En total, es van donar d'alta 1.544 persones.

La primera de les investigacions es va iniciar a Girona en detectar-se un total de dotze empreses fictícies, amb domicili social a la ciutat de Barcelona que donaven d'alta treballadors estrangers perquè de forma fraudulenta 744 persones poguessin cobrar prestacions o subsidis d'atur i obtenir els permisos de residència. Les dues persones que constaven com a administradors eren indigents de nacionalitat marroquina, concretament com a administradors de cinc i set empreses, respectivament.

En aquesta operació es van detenir 105 persones i se'n van imputar policialment 144 a tots l'Estat, la majoria de nacionalitat marroquina, en localitats de Barcelona, Girona, Castelló, Madrid, Caceres i Alacant. L'import total del frau va pujar a 3,8 milions d'euros.

La segona de les investigacions es va desenvolupar a Barcelona arran d'una denúncia presentada per un ciutadà que afirmava que tres homes pakistanesos havien creat una empresa fictícia usurpant la seva identitat i la seva signatura. La policia va comprovar l'existència de sis empreses amb la mateixa estructura i administradors, coordinades i assessorades per una gestoria de Barcelona.

Les empreses simulaven contractes de treball i posteriors acomiadaments a ciutadans estrangers que precisessin regularitzar la seva situació administrativa a l'Estat i adquirir els drets per rebre les prestacions d'atur. En aquest cas, es van detenir 53 persones i se'n van imputar policialment 44 més, la majoria de nacionalitat pakistanesa, a Barcelona, Lleida, València i Getafe. En total, van defraudar més d'un milió d'euros.

La tercera de es operacions s'inicia el mes de juny del 2013 quan es va tenir constància que una empresa fictícia de Mataró, dedicada a la construcció. Les investigacions van detectar onze empreses més que tenien en comú els administradors de nacionalitat marroquina i domicili social. Les empreses es passaven treballadors entre si, donant de baixa als seus empleats d'una per després donar-los d'alta en una altra. En aquesta trama, també hi havia una gestoria implicada, ena quest cas de Mataró. Aquí, es van detenir 155 persones i se'n van imputar policialment 74.