'Girona, Temps de Flors' homenatja la fundadora i reivindica la feina dels voluntaris

Artur Mas posa d'exemple la ciutat com a model d'un país de "convivència tranquil·la"

Les escales de la Catedral estaran fins diumenge de la setmana que ve engalanades amb tot de siluetes en blanc de la fundadora del 'Girona, Temps de Flors', Maria Cobarsí, que va morir l'agost passat als 90 anys, acompanyades de testos de petúnies de color lila, rosa i groc i un arbre a la part de dalt. Aquest és el particular homenatge que els organitzadors li han volgut dedicar en el que ha estat la primera edició sense una de les principals impulsores. La regidora de Turisme, Coral·lí Cunyat, ha assenyalat que el muntatge compta amb 800 siluetes en reconeixement a la feina que fan els voluntaris edició rere edició i que la cara d'aquestes figures són una representació de la de Cobarsí.

Per la seva banda, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, s'ha referit a aquest esdeveniment com a l'acte floral "més important del sud d'Europa" i ha subratllat el "gran esperit col·laboratiu" dels milers de voluntaris que hi participen. Durant el seu discurs, també ha fet èmfasi amb el caràcter acollidor dels gironins, extrapolable als ciutadans de Catalunya. "Volem convidar a tothom, sense exclusió", ha dit el batlle, que ha afegit que aquest esdeveniment permet donar a conèixer la ciutat arreu del món.


Girona, exemple de país de convivència

L'acte inaugural ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, que ha posat Girona i aquest esdeveniment com a model de país de "convivència tranquil·la" i no pas de "crispació" com "insisteixen" alguns. Un esperit de "convivència", ha dit, que es respira malgrat els "temps difícils" que s'estan vivint. En aquest sentit, també ha volgut reconèixer el que ha dit ser un tret característic del poble català, com és la capacitat d'acollida i la generositat d'aquells que dediquen temps i esforç cap als altres.

Mas també ha citat una frase que apareix al llibre 'El petit príncep' d'Antoine de Saint on es diu "és el temps que li has dedicat a la teva rosa el que fa que aquesta sigui tan important per a tu" Exupéry". Tot seguit, el president del Govern ha assenyalat que és el temps que es dediquen a coses com les flors, la convivència i a treballar pel país el que fa que siguin "tant importants per a nosaltres".


Girona, plena de gom a gom

Des de primera hora del matí, milers de persones han començat a recórrer els carrers de la ciutat visitant tots els muntatges florals. Cors creats amb verdures, pals de joncs plens de cascavells que tentinegen quan algú els toca, dracs fets amb flors que evoquen la llegenda de la Cocollona i la fundadora de la mostra o vidres que recreen tota mena de formes florals. Aquests són només alguns dels muntatges més originals que es poden veure en aquesta 59a edició.

Pels carrers, les exclamacions i els crits d'alegria o sorpresa es barrejaven amb tota mena d'idiomes. La majoria dels visitants - veïns de la ciutat o de les comarques barcelonines- compartien espai amb turistes de més lluny, com ara anglesos o francesos que, càmera en mà, retrataven tots els muntatges.

Gran part dels visitants han subratllat que es tracta d'una mostra "excepcional que aporta vida a la ciutat". És el cas d'en Manel i la Carme que després de fer cua als Banys Àrabs han volgut visitar les escales de la Catedral. "La frase Girona m'enamora és ben certa, la pedra i la natura s'uneixen i es preciós", han afirmat. Tot i això, altres visitants trobaven a faltar més flors naturals. "Vinc des de fa anys i enguany trobo que és una mica pobre, suposo que amb la crisis les flors van cares i per això busquen altres solucions com el paper o la fusta", ha explicat l'Assumpció.


Deu dies d'ebullició

Enguany, la ciutat s'ha engalanat amb 185 projectes florals que s'exposen a 145 espais, 9 jardins, 82 patis i 54 monuments. Com a novetat, els visitants poden veure dos espais emblemàtics de la ciutat que anteriorment no estaven disponibles. Per primera vegada, s'han instal·lat quatre muntatges florals als soterranis de la Catedral de Girona i també es pot visitar la Casa Pastors, l'antiga Audiència Provincial de Girona. En concret, en aquest darrer indret es pot veure una exposició amb 66 peces d'artistes contemporanis de la ciutat que es podrà visitar fins a l'estiu o durant les Fires de Sant Narcís.

Des del principi, el consistori tenia clar que, any rere any, és necessari incorporar millores i noves activitats per potenciar i promocionar la mostra. Per aquesta 59a edició han escollit tirar endavant una revista al voltant de l'exposició floral 'Girona, Temps de Flors' i, paral·lelament, es realitzaran més de 60 concerts al carrer i en espais de la ciutat dins del festival A Capella o durant la celebració del Dia Internacional de l'Òpera. La Diputació de Girona també s'hi ha sumat amb un cicle de concerts al Pati Cultural i una exposició fotogràfica anomenada 'Estany Màgic' com també l'Associació d'Hostaleria de la ciutat que realitzen l'activitat 'Flors de nit'. A més, durant aquest diumenge, tots els comerços de la ciutat obriran portes exposant peces dels museus de Girona en els seus aparadors.


Davant de les 30.000 persones que van utilitzar el TAV l'any passat, els responsables de l'alta velocitat a Catalunya han decidit posar més de 60.000 places per viatjar a Girona, 16.000 d'elles a preus promocionals i vuit trens especials que reforçaran el servei entre Girona i Barcelona. Per aconseguir tenir més ressò abans de celebrar el 60è aniversari, el consistori gironí ha portat la mostra - per segon any consecutiu- fins a Barcelona on, durant els propers deu dies, es podran veure cinc muntatges florals a llocs emblemàtics del barri Gòtic de la capital catalana. Altres elements promocionals de la mostra també es podran observar a Madrid.

Enguany, el pressupost del festival s'ha enfilat fins als 400.000 euros - la meitat es destinen a pagar els muntatges florals- i més de mil voluntaris i quinze jardiners han treballat per crear tota aquesta gran obra que lluirà fins el 18 de maig.