Uns 650 gironins tractats amb el nou model d'atenció a la fibromiàlgia

El model ja s’ha posat en marxa en 31 àrees bàsiques de salut

Més de 650 pacients s’han tractat a l Regió Sanitària de Girona des de que es va posar en marxa el nou model d’atenció a la fibromiàlgia i a la síndrome de fatiga crònica, l’any 2010.

La implantació al territori d’aquest nou model d’atenció ha anat en augment, especialment en els dos darrers últims anys. Així, al 2012 el programa estava implantat en 16 de les 41 Àrees Bàsiques de Salut, i al 2013 es va fer un important salt quantitatiu, arribant a les 27 ABS. Aquest 2014 ja està implantat en 31 ABS, està a punt de posar-se en funcionament a 6 més i en 2 més hi estan començant a treballar.
 
La fibromiàlgia és una malaltia freqüent especialment entre les dones i sovint s'acompanya de de dolor i de cansament, trastorns del son i de l'estat d'ànim, entre d'altres.

La fibromiàlgia pot afectar la qualitat de vida de les persones que la pateixen i tenir un important impacte personal, familiar, laboral i social. Malgrat que en els darrers anys s'està investigant a fons aquesta malaltia, encara resten moltes incògnites sobre les seves causes i els mecanismes que influeixen en el seu desenvolupament. Justament el proper dia 12 de maig serà el dia mundial de la malaltia.
 
Un objectiu de Regió Sanitària
 
La Regió Sanitària de Girona va elaborar, l’any 2002, la primera guia de pràctica clínica a Catalunya sobre el tractament de la fibromiàlgia, el Departament de Salut, va publicar durant l’any 2006 el document Nou Model d’Atenció a la Fibromiàlgia i a la Síndrome de Fatiga Crònica i al 2007 es va començar a fer una prova pilot a l’Àrea Bàsica de Salut de Can Gibert del Pla. Aquest projecte va ser la base de la Guia d’atenció a la Fibromiàlgia de la Regió Sanitària de Girona, editada al 2010, i el tret de sortida a la implantació del programa a tota la Regió Sanitària de Girona
 
Avui en dia, està pràcticament implantat a tot el territori. Justament ara farà un any es va celebrar a Girona la 1a Jornada d’intercanvi d’experiències d’atenció a la Fibromiàlgia. Síndrome de Sensibilitat Central, una sessió que va servir d’incentiu a algunes d’ABS on en aquests últims mesos s’ha implantat.
 
Seguint el nou model que s’està implantant, l’atenció la fibromiàlgia es coordina des d’una Unitat Hospitalària Especialitzada (UHE), que en el cas de la Regió Sanitària de Girona es troba situada al Centre d’Especialitats Güell, a través d’un equip multidisciplinar, format per professionals de reumatologia, medicina interna, rehabilitació, psicologia, treball social, infermeres gestores de casos i medicina de família, amb la coordinació del CatSalut.

Des de l’any 2007 fins a dia d’avui, s’han atès més de 650 pacients, la majoria dones. Aquesta UHE assessora i dóna suport als professionals de l'atenció primària, fa tasques de coordinació quan hi ha implicats professionals de diferents àmbits assistencials i intervé en els casos més complexes. La UHE també s'encarrega de formar els professionals que intervenen en l'acte assistencial, i en aquest sentit ja s'han format fins unes 130 persones que són els referents per a la fibromiàlgia en els seus territoris.