Salt repassa visualment la història de la Guerra Civil amb una exposició

La mostra inclou instantànies de les eleccions del 36, els efectes del conflicte i els bombardeigs de Lleida

Parlar d'Agustí Centelles és parlar de la memòria visual de la Guerra Civil. Amb la seva inseparable Leica, Centelles va viure tant l'esclat com les conseqüències del conflicte. De la seva feina com a fotoperiodista, en queden milers de negatius que es va endur amb ell cap a l'exili. Ara, una mostra a la Casa de Cultura de Salt (Gironès) documenta la història de com aquestes fotografies es van salvar de l'oblit. El llegat de Centelles que ara s'exposa inclou retrats, instantànies de les eleccions del 1936, fotografies dels efectes de la Guerra Civil i, de manera especial, dels fatídics bombardejos que va patir la ciutat de Lleida.

L'exposició s'inaugura demà i es podrà veure fins al 27 de juny. "(...) A la fotografia apareix un home mort, estès a terra. És el meu pare. Al costat hi ha una dona que plora. És la meva mare. A desgrat nostre, l'escena s'ha convertit en una imatge emblemàtica de la Guerra Civil. (...)". Aquest és un fragment del llibre 'Memòries' de Josep Pernau. La imatge a la qual es refereix el periodista va ser captada per la Leica d'Agustí Centelles.

Era el 2 de novembre del 1937. Aquell dia, nou avions de la legió Còndor procedents de Saragossa van deixar caure més de 12.000 quilos de bombes sobre Lleida. Hi va haver més de 300 morts. Els fatídics bombardejos damunt la capital del Segrià, captats per l'objectiu de Centelles, són un dels testimonis visuals de la guerra més cruents. Ara, aquestes instantànies es mostren en una exposició a la Casa de Cultura 'Les Bernardes' de Salt, que repassa el llegat del fotoperiodista.

Agustí Centelles (València 1909 - Barcelona 1985) va viure el conflicte bèl·lic exercint el fotoperiodisme. Els milers de negatius que va endur-se a l'exili són un testimoni visual del període de la República, la Guerra Civil i el posterior èxode republicà. Inhabilitat com a fotoperiodista pel franquisme quan va tornar al 1944, Centelles va dedicar la major part de la seva vida professional a la fotografia industrial i publicitària.

Salvats de la destrucció

Ara, l'exposició a 'Les Bernardes' de Salt documenta la història de com tots aquells negatius es van salvar de la destrucció i de l'oblit. Comissariada per Miquel Berga, la mostra 'Agustí Centelles' se centra en els grans temes tractats pel fotoperiodista, com ara el retrat, els efectes de la Guerra Civil, les eleccions del 1936, la vida social de l'època o -de manera molt especial- els bombardeigs de Lleida a mans de l'aviació feixista italiana.

"De Centelles, a banda del valor històric i documental de les seves imatges, cal destacar-ne especialment l'habilitat per escollir sempre els millors enquadraments, punts de vista i la profunditat moral i humana", destaquen des de l'organització de la mostra. I hi afegeixen: "Fotografies, obres poètiques de força èpica i intensitat dramàtica que, lluny de caure en l'anecdotisme, mostres una realitat despullada de gran potencial discursiu".

L'exposició a la Casa de Cultura 'Les Bernardes' de Salt es podrà veure fins al 27 de juny.