La mare de la jove degollada diu que l'acusat va patir un atac de gelosia

Un home va dir "mami" a la víctima i Ortiz assegura que només "ell tenia dret" a dir-li així

Declaracions dels primers testimonis en el judici pel crim de la jove degollada a Salt (Gironès) el juny del 2012. Entre els qui han passat aquest matí per la sala de vistes, era especialment clau la declaració de la mare de la víctima. Ella no només va ser l'última en veure l'acusat aquella matinada. També estava parlant per telèfon amb la seva filla minuts abans que morís a ganivetades.

De la seva declaració n'ha quedat clar que era una mare abnegada, que no tan sols es desvivia per la seva filla sinó també pel processat. De fet, ha dit que en un principi el considerava el seu "gendre daurat". La cosa, però, va començar a torçar-se quan Douglas Yair Ortiz va agredir la víctima mentre estava embarassada, donant-li una puntada de peu a la panxa.

Tot i que el jutjat va dictar una ordre d'allunyament, la mare ha explicat que tant ella com la víctima van decidir perdonar-lo. "La meva filla l'estimava amb bogeria", ha dit. La dona també ha descrit Douglas Yair Ortiz com un jove extremament gelós, que no deixava que la jove mirés mai sola l'ordinador o que tampoc se'n desenganxava quan caminaven pel carrer.

La nit del crim, la del 16 al 17 de juny del 2012, la parella va anar a una festa d'aniversari. La mare, que solia telefonar la filla sovint, ha precisat que no li feia "gens de gràcia" que sortissin. Sobretot, perquè l'endemà la noia havia d'anar a treballar. Aquella nit, a més, va tenir un pressentiment. Per això, la va trucar dient-li que tornés aviat a casa perquè havia escoltat "la veu de la mort".

Atac de gelosia

Com que la parella anava a la festa d'aniversari, aquella nit la seva filla petita -de només dos mesos- va dormir al pis de la mare. La dona ha explicat, però, que en plena matinada Douglas Yair Ortiz es va plantar molt enfadat a casa seva i que gairebé li va exigir que li donés la petita.

L'acusat li va explicar que se n'havia anat de la festa perquè un altre noi li havia dit "mami" a la seva filla, i que només ell "tenia dret" a dirigir-s'hi així. La mare li va donar la petita per evitar que muntés un escàndol i, abans no marxés, va intentar calmar l'acusat, dient-li que la víctima l'estimava "moltíssim".

Llavors, Douglas Yair Ortiz va tornar al pis del carrer Torras i Bages. A preguntes de la fiscal, la dona també ha precisat que no havia notat que l'acusat anés begut. Més tard, cap a les cinc de la matinada, la mare va trucar Ortiz i, mentre hi parlava, va escoltar com la seva filla picava a l'intèrfon del pis i l'acusat li obria la porta. A partir d'aquí, la filla va agafar el telèfon i, des de l'altra banda, la mare va sentir com la parella es discutia durant uns deu minuts.

Entre d'altres, segons ha precisat la mare, Ortiz va retreure a la víctima l'episodi viscut durant la festa. La noia, per la seva banda, li va recriminar a l'acusat que patís "una gelosia malaltissa" i li va respondre que, "per viure així, més valia estar morta".

Poc després, la mare va escoltar un crit de la noia. Tement-se el pitjor, va penjar el telèfon i va anar fins al pis del carrer Torras i Bages. Quan hi va arribar, però, ja era massa tard. La mare ha dit que, des del carrer estant, va veure gotes de sang caient des del balcó i Douglas Yair Ortiz "desplomant-se" al buit. Aleshores, la seva filla ja jeia morta a dins del pis.

Cerveses a la festa

Durant la sessió d'aquest matí, també ha declarat una veïna que aleshores vivia al mateix bloc que acusat i víctima. La veïna ha dit que, mentre dormia, va escoltar uns crits de dona que deien "Deixa'm" i "Socors, que em moro". Ella també va ser qui va trucar la policia per alertar-la del crim.

Aquest dimarts, entre els testimonis que han passat per la sala de vistes hi havia diversos dels assistents a la festa d'aniversari. Tots ells han explicat que no van veure Douglas Yair Ortiz bevent més del compte, ni que anés especialment borratxo, i també han corroborat que la víctima, quan estaven a la discoteca, els va explicar que el processat havia marxat de cop perquè estava gelós després que ella anés a saludar el DJ.

El judici per aquest crim continuarà demà amb les declaracions de més testimonis i Mossos d'Esquadra. La fiscal demana que es condemni Douglas Yair Ortiz a 21 anys de presó per assassinat i trencament de condemna, pena que l'acusació particular eleva fins als 26 anys. La defensa, en canvi, considera que els fets són un homicidi i sol·licita 5 anys i mig de presó perquè aplica a Ortiz una eximent incomplerta d'intoxicació alcohòlica.