L'acusat de degollar la xicota diu que només la volia amenaçar

Douglas Yair Ortiz no ha respost a les preguntes de la fiscal ni de les acusacions

Un jurat popular format per vuit dones i tres homes és l'encarregat de jutjar, des d'aquest dilluns, Douglas Yair Ortiz, el jove acusat de degollar la seva parella a Salt el 17 de juny del 2012. Després d'escollir els membres del tribunal popular, aquesta tarda ha declarat l'acusat, que ha admès que va matar a la noia però diu que no tenia intenció de fer-ho.

Segons ha relatat l'acusat, aquella nit estaven plegats de festa però ell es va trobar malament i va decidir tornar a casa. Primer va a anar a casa la seva sogra, on va recollir el nadó que la parella havia tingut dos mesos abans. Poca estona després de ser a casa, segons ha declarat Douglas Yair Ortiz, va arribar la noia. "Va arribar enfadada, discutint i maleint-me", ha assegurat el jove que diu que llavors va intentar marxar per evitar la disputa amb la noia.

Va ser aleshores quan, relata l'acusat, la noia el va amenaçar amb matar la nena si ell marxava. "Quan va dir que mataria aquesta nena de merda em vaig tornar boig", ha assegurat. Ortiz diu que llavors va agafar un ganivet per evitar que la víctima pogués fer mal a la nena i va començar un forcejament entre els dos. "En cap moment volia fer-li mal però de cop vaig veure que sortia sang a raig i no sabia què havia passat", ha afirmat el processat.

Douglas Yair Ortiz no ha volgut respondre a les preguntes de les acusacions, ni la fiscal Sandra Maria Fagil, ni la lletrada de l'acusació particular Estibaliz Herranz, ni de l'advocat de la Generalitat. Sí que ha contestat a les qüestions del seu advocat, Gregori Martínez, i les que li ha plantejat el magistrat que president el jurat popular. De fet, l'interrogatori ha acabat quan el magistrat li ha ensenyat una foto del cadàver i li ha preguntat si considerava que les ganivetades que tenia la noia arreu del cos eren de defensa a l'hora de repel·lir un atac.

Discussió per gelosia

La fiscal sosté que el processat va matar la seva parella per gelosia. Segons recull en l'escrit de conclusions provisionals, Douglas Yair Ortiz era un home "violent i dominador" amb antecedents per violència domèstica. De fet, entre la parella existia una ordre d'allunyament dictada pel Jutjat de Violència contra la Dona el desembre del 2011 que li impedia apropar-se a menys de 200 metres de la noia. Un any després, el mateix jutjat el va condemnar Douglas Yair Ortiz a 9 mesos de presó per un delicte de maltractament en l'àmbit de la violència de gènere.

Per això, la fiscal demana que el condemnin a 21 anys de presó, 20 per un assassinat amb agreujant de parentiu i 1 per trencament de condemna. La víctima tenia al seu càrrec dos filles menors d'edat, una d'una parella anterior i la petita amb l'acusat. En matèria de responsabilitat civil, la fiscal demana que indemnitzi les nenes amb 320.440 euros pel dany moral que els hi ha causat.

La defensa, encapçalada pel lletrat Gregori Martínez, sosté que la parella va discutir i que les ferides que la noia tenia a braços, avantbraços i mans indiquen que va existir una actitud defensiva de la víctima, que va intentar repel·lir l'atac. També apunta que l'acusat patia una greu intoxicació alcohòlica.

Per això, Martínez demana que condemnin l'acusat a 5 anys i mig de presó per un delicte d'homicidi i un altre de trencament de mesura cautelar, tot i que sosté que víctima i acusat se saltaven l'ordre d'allunyament "de forma voluntària". El lletrat aplica un eximent incomplet per intoxicació alcohòlica per rebaixar la pena.