The Gospel Viu Choir 'somriu' gràcies al micromecenatge

'Smile' és el quart disc de la formació

Micromecenatge a favor de la música gospel. Així ha nascut 'Smile', el quart disc de la formació The Gospel Viu Choir, que va néixer ara fa deu anys i que la formen més d'una vuitantena de cantants i músics. El treball es basa en les cançons del seu darrer espectacle, 'Non stop gospel', i marca un punt d'inflexió a la trajectòria musical del grup. 'Smile' no vol ser només un disc coral, sinó també apostar pel gospel actual més contemporani, eminentment nord-americà.

El treball el formen onze cançons i l'eix que el guia són els contrastos; no només en les formes musicals sinó també en el disseny del disc. L'ànima mater de The Gospel Viu Choir, Moisès Sala, en destaca el ritme "intens i ambiciós". The Gospel Viu Choir el formen 78 cantants vinguts de les comarques gironines i barcelonines. En concret, de 30 poblacions d'onze comarques diferents. La formació, que també compta amb cinc músics i un ballarí, contagia el gospel d'ençà del 2004, quan va fer el seu primer concert al monestir de Santa Maria de Ripoll.

Aquell va ser també l'any en què va veure la llum el seu primer disc d'estudi, 'Marchin' to freedom'. A partir d'aquí, van arribar 'The Gospel Xperience in Symphony' (2008) i 'Poema als voluntaris/Spirituals' (2012). Ara, la formació acaba de llançar al mercat el seu quart disc, 'Smile'.

De fet, el títol ja és simptomàtic de l'alegria que arrossega aquest estil musical. El disc es va enregistrar als estudis 5Grama de Girona la tardor passada i ha nascut gràcies a una campanya de micromecenatge impulsada des de la plataforma Verkami, on hi han col·laborat prop de 200 persones, que han fer possible aconseguir-ne el finançament necessari.

'Smile' es basa en les cançons que The Gospel Viu Choir ha inclòs al seu darrer espectacle, batejat 'Non stop gospel'. Ja s'ha pogut veure a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i Girona, i aquest diumenge farà gira a Figueres. Després, anirà a Calldetenes i aquest estiu es veurà a Barcelona (en concret, al Liceu i a la sala Luz de Gas). A diferència dels altres tres, aquest treball no pretén ser només un disc coral, sinó marcar també un punt d'inflexió en la trajectòria del grup.

Nova etapa

Amb ell, segons assegura el seu creador, Moisès Sala, la formació obre una nova etapa, caracteritzada pel "ritme més intens i el funk més electritzant" del gospel actual i contemporani. Les onze cançons que l'integren beuen directament dels Estats Units i d'Anglaterra, i proposen un joc trepidant que juga amb el ritme i el cant coral de la vuitantena de veus de The Gospel Viu Choir.

L'ànima mater de la formació, Moisès Sala, explica que després de centrar-se en cançons espirituals a cappella i fórmules de gospel més tradicionals del segle XX, ara tenien ganes de fer un nou pas. "El gospel que recull 'Smile' és molt ambiciós, que ja no pretén convèncer el públic a través de la popularitat de la cançó, sinó que aposta directament per la musicalitat i el ritme", concreta Sala.

"Tot i que el públic no les conegui, la musicalitat, les formes i l'estètica musical de cada cançó hi pren un paper molt important", explica el director de The Gospel Viu Choir. I hi afegeix: "Les cançons més íntimes són capaces d'arribar més al cor de la gent, i les més dinàmiques i alegres marcades pel funk el fan aixecar, vibrar i tremolar".

Moisès Sala conclou que la formació també està embrancada en la gravació d'un documental, per contagiar el gospel, que espera que vegi la llum la propera tardor. The Gospel Viu Choir ha portat els seus concerts per escenaris d'arreu de Catalunya. Entre d'altres, durant els darrers anys, la formació ha actuat al Black Music Festival de Salt i Girona, al Festival de la Porta Ferrada, a l'Auditori de Barcelona, al Kursaal de Manresa i a l'Auditori August de Tarragona.