El Robolot converteix la capital de la Garrotxa en el centre de la robòtica didàctica

Drons, un robot que serveix begudes i prototipus construïts per estudiants

Olot es converteix aquest cap de setmana en el centre de la robòtica didàctica a Catalunya. La capital de la Garrotxa acull una nova edició del Robolot, certamen que només aquest matí ha aplegat més de 600 participants al conjunt d'activitats programades.

El Robolot és un punt de trobada no només d'alumnes, sinó també de professors, i vol ser una plataforma d'intercanvi d'experiències educatives al camp tecnològic. Precisament, durant l'acte d'inauguració, el director adjunt d'Ensenyament a Girona, Josep Fernández, ha destacat que "la tecnologia és un pas més dins el model d'aprenentatge dels joves, perquè en reforça la imaginació i creativitat".

El certamen s'organitza a quatre mans: hi prenen part l'IES-SEP 'La Garrotxa', l'ajuntament de la ciutat, la UdG i la Fundació Príncep de Girona. El seu president, Antoni Esteve, també ha fet incís en què, precisament, un dels objectius de l'entitat és el de "promoure l'emprenedoria com a actitud positiva entre els joves, perquè es puguin construir un futur".

El Robolot es divideix, com cada any, en dues parts. Una primera destinada a la formació, amb jornades d'intercanvi d'experiències sobre robots didàctics per a professors i tallers per als joves. I una segona més lúdica: el concurs de robots construïts i dirigits per estudiants.

Un robot barman

El tret de sortida del Robolot 2014 s'ha fet aquest migdia al Casal Marià, seu de les jornades d'intercanvi per a professors vinguts d'arreu de Catalunya i de diferents punts de l'Estat. Entre d'altres, s'hi ha parlat sobre impressions 3D a les escoles catalanes. A més, també s'ha pogut veure un autèntic robot barman: un projecte nascut a Tarragona i que consisteix en un robot que té un braç versàtil 3D, capaç de servir begudes.

En paral·lel, la sala El Torín es converteix en l'escenari de les darreres novetats en tecnologia aplicades a l'educació. Des de primera hora del matí s'hi ha vist demostracions d'impressores 3D i tot tipus de robots construïts per joves (alguns dels quals participaran al concurs). En aquest espai els assistents també han tingut l'oportunitat de veure en directe com treballen els drons.

Aquesta tarda i demà al matí, serà el torn del concurs de robots didàctics. La competició es divideix en sis categories (rastrejadors, mini sumo, lego, mini sumo lego, categoria lliure i robot fora de categoria). Per a cadascuna d'elles, es fan subgrups en funció de l'edat dels participants. Aquest 2014, hi ha més de 300 joves que formaran part de 114 equips. N'hi haurà de tot Catalunya, però també de Màlaga, Segòvia, Granada i -fins i tot- d'estrangers vingut de Gal·les.

Aquest 2014, el Robolot consolida la línia iniciada l'any passat, i oferirà als estudiants l'oportunitat de fer estades o assistir a congressos que complementin la seva formació. Entre d'altres, se'ls convidarà al Fòrum Impulsa de Girona o se'ls regalaran estades de cinc dies al Consell Superior d'Investigacions Científiques de l'estat espanyol (CSIC) o al laboratori de robòtica submarina de la UdG.