La Diputació digitalitza totes les actes i els acords presos a la Mancomunitat de Catalunya

Al setembre inaugurarà una exposició que actualitza l'acció i el llegat de la institució

La Diputació de Girona s'ha volgut sumar a la commemoració del centenari de la Mancomunitat de Catalunya amb un programa propi d'actes. Entre les accions promogudes, destaca que l'Arxiu General de la corporació ha decidit per primera vegada digitalitzar totes les actes de les assemblees i el consell permanent de la institució -presidida per Prat de la Riba del 1914 al 1923, fins a la dictadura de Primo de Rivera- per tal de donar rellevància a les decisions i acords que va prendre. 

Segons ha explicat l'arxivera de la Diputació de Girona, Maria Assumpció Colomer, primer van començar a digitalitzar les actes de la Diputació de Girona però es van adonar que per tenir una informació completa del període de la Mancomunitat havien d'ampliar la e la tasca  i fer el mateix amb els acords a nivell general, ja que la Mancomunitat englobava les quatre diputacions catalanes. Per això, des de Girona han buidat més de 30 llibres amb 23.000 acords en matèries diverses com les infraestructures (l'obra estrella del període) però també sobre biblioteques, escoles o d'altres aspectes. 

Segons ha explicat Colomer, la voluntat és que tota aquesta informació estigui penjada a Internet properament però ha explicat que per als investigadors que treballen en l'organització d'actes i exposicions diverses sobre aquest període de la història contemporània de Catalunya ja és consultable a través de l'arxiu de la Diputació. A més, ha ressaltat que hi ha poca bibliografia sobre aquesta període i que, per tant, aquesta nova base de dades serà una eina útil per als estudiosos. 

Una exposició al setembre

El president de la Diputació de Girona, Joan Giraut, ha destacat que se senten "hereus" de l'obra de la Mancomunitat i que per això han decidit organitzar diversos actes a la demarcació. Un dels més destacats és l'exposició 'La Mancomunitat a les terres gironines' que veurà la llum al setembre a Santa Coloma de Farners i que serà itinerant.

Amb el comissionat de Joaquim Maria Puigvert i un equip de quinze investigadors al darrera, la mostra pretén destacar què va fer bé la Mancomunitat però també "mostrar les ombres" d'aquella primera experiència d'autogovern de la Catalunya contemporània. Per exemple, Puigvert ha destacat que tot i l'avenç en infraestructures o educació, la Mancomunitat no tenia massa recursos per poder dur a terme tota l'obra que tenia planificada. "La nostra voluntat és actualitzar allò que fins ara se sap de la Mancomunitat i donar-li una dimensió més social i humana posant noms i cognoms als protagonistes de l'època a Girona", ha destacat el comissari de l'exposició. 

Per a la commemoració del centenari també s'ha encarregat un llibre a l'historiador gironí Xavier Carmaniu i es preparen cicles de conferències i taules rodones.