El violinista libanès Ara Malikian, cap de cartell del festival Portalblau de l'Escala

Mazoni, Joan Dausà, Tomeu Penya i l'artista local Paula Grande hi actuaran

El Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània, Portalblau, arriba a la setena edició amb menys pressupost i aforament que en edicions anteriors, però amb la voluntat de seguir mantenint "una identitat pròpia des de la modèstia".

Així ho ha assegurat l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, que ha reconegut que tancar un pressupost per a l'edició d'enguany "ja ha estat un èxit" tenint en compte el context econòmic. Així, el pressupost del festival passa dels 250.000 euros de l'any passat, als 150.000 d'aquesta setena edició. Una reducció que ha obligat a renunciar al recinte d'Empúries on l'any passat no es va superar el 50% d'ocupació en alguns espectacles.

Les 14 propostes que formen part del cartell d'aquesta edició es repartiran en tres escenaris: els de petit format es faran a l'edifici històric de l'Alfolí de la Sal, l'escenari de la Mar d'en Manassa, amb un aforament de 520 localitats, acollirà els sis espectacles principals, i la plaça Catalunya serà l'escenari d'un espectacle dirigit als més petits. En total, es preveu un aforament total d'unes 5.000 places, gairebé la meitat que l'any passat, amb preus que oscil·laran entre els 10 i els 20 euros.

Cartell

El prestigiós violinista libanès Ali Malikian, amb l'Orquestra en el Tejado, serà el cap de cartell de la setena edició del festival. Malikian oferirà el 8 d'agost a l'escenari de la mar d'en Manassa un concert de format clàssic pensat per a tots els públics amb música que va des de Bach al rock i al pop més actuals.

La Mar d'en Manassa també serà l'escenari dels concerts de Joan Dausà (2 d'agost), Mazoni (3 d'agost), Tomeu Penya (9 d'agost) i Geronimo Stilton i els Fantàstics (10 d'agost). Les actuacions dels tres primers serviran per presentar els seus nous treballs.

La plaça de Catalunya tornarà a acollir un dels espectacles dedicat als més petits. En aquest cas es tracta d'Orelles de Xocolata(26 de juliol), un espectacle de pop-rock en família.

L'edifici històric de l'Alfolí de la Sal serà el primer escenari del festival amb un espectacle que combina la poesia i la música per retre homenatge al centenari del naixement de Joan Vinyoli (25 de juliol). La guitarra de Toti Soler es combinarà amb la veu de Joan Massotkleiner i Gemma Humet per oferir diversos poemes musicals.

Com en edicions anteriors, també es donarà protaginisme a un artista de l'Escala o vinculat al municipi d'alguna manera. Enguany, serà Paula Grande que el 26 de juliol actuarà a l'Alfolí de la Sal. Guardonada amb l'Special Recognition Prize en el Festival de Jazz Shure de Montreaux, Grande proposa al Portalblau un espectacle íntim, acompanyant la seva veu amb una loop station. Una actuació basada en sons vocals i que suposarà un avançament de la presentació del seu nou disc.

Col·laboració amb el Festival de Peralada

Una de les novetats d'enguany és l'acord de col·laboració entre el Portablau i el Festival de Peralada. Un acord que permetrà compartir un concert de la programació, el de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya que es farà a l'escenari de la Mar d'en Manassa l'1 d'agost. Un concert amb un programa especialment confeccionat per a l'ocasió i en què els 70 músics de la formació faran un repàs per la música catalana del Noucentisme.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha destacat el "pas endavant" que suposa la col·laboració amb el Festival de Peralada i no ha descartat anunciar noves col·laboracions amb altres certamens.

Altres actes

Com és habitual, el festival també inclou una sessió de debat entorn un tema d'interès a la Mediterrània. En aquesta ocasió es debatrà sobre la immigració el dia 8 d'agost a l'Alfolí de la Sal tot i que el ponent que conduirà el debat encara no està tancat.

Les exposicions també tindran protagonisme. Així, la programació s'estrenarà amb una marató de muntatges fotogràfics el 19 i 20 de juliol a l'Alfolí de la Sal i entre el 25 de juliol i el 17 d'agost es podrà visitar al mateix espai una exposició de fotografia dedicada als 'Color de la Mediterrània'.