Llibres i roses tornen a desafiar la crisi aquesta Diada

Els llibreters preveuen igualar les vendes de l'any passat, mentre els floristes auguren una caiguda

Els catalans compraran menys roses que l'últim Sant Jordi però s'espera que la venda de llibres sigui similar a la registrada l'any passat. Així ho indiquen les previsions elaborades recentment pel Gremi de Llibreters i el Mercat de Flor i Planta Ornamental, respectivament. Un any més la crisi segueix condicionant el consum d'un i altre producte, per bé que, com expressava fa uns dies el president dels llibreters catalans, Antoni Daura, el Sant Jordi representa "un parèntesi" positiu en els hàbits culturals dels ciutadans.

En aquest sentit, tot i que la tendència general de vendes de llibres és a la baixa, el Gremi preveu vendre 1,4 milions de llibres aquest Sant Jordi, una xifra similar a la de les dues darreres edicions. Daura confia que la diada sigui, doncs, un "punt d'inflexió" en la dinàmica de consum actual, però tot i així fa una crida perquè "la gent abandoni la tendència austera i surti al carrer per remenar i comprar llibres".

L'ambició és mantenir la facturació de l'any passat, que va ser de 18,3 milions d'euros, una xifra que representa entre el 5% i el 8% del total de vendes anuals i que especialment en aquests temps pot servir per salvar el curs. En tot cas, el president del Gremi de Llibreters avisa que si les xifres negatives de vendes s'allarguen en el temps, "podrien comportar un espectacle de tancaments de llibreries important".

Segons va avançar Daura el passat 13 d'abril, la narrativa, els llibres infantils i els títols mediàtics seran els més venuts per Sant Jordi, però també indicar que enguany guanyaran protagonisme els llibres que parlen sobre els fets del 1714 per la commemoració del Tricentenari. El llibreter també va demanar als lectors que no es deixin condicionar pels rànquings dels llibres candidats a ser les estrelles de la jornada, tot recordant que aquests, els més venuts, "només representen una petita part del conjunt de llibres que es venen durant la Diada".

Quins seran els més venuts?

Les travesses sobre quins seran els títols més venuts d'aquest Sant Jordi fa dies que han començat. El rànquing que setmanalment elabora FUNDACC a partir de les dades de venda proporcionades per 200 punts de venda pot servir d'orientació per saber com pot anar la jornada.

Segons les darreres dades d'aquesta font -fins el 15 d'abril- els llibres més venuts de ficció en català eren, en aquest ordre: 'L'analfabeta que va salvar un país' (La Campana), de Jonas Jonasson, 'Eufòria' (Proa), de Xavier Bosch, 'La terapeuta' (Columna), de Gaspar Hernández, i 'Desig de Xocolata' (Planeta), de Care Santos. Pel que fa als llibres de no ficció, el més ben posicionat -aleshores- eren '9N 2014' (Ediciones B), de Jaume Barberà, seguit de 'Si Beethoven pogués escoltar-me' (Ara Llibres), de Ramon Gener, 'Cuina amb Joan Roca (Planeta), de Joan Roca, i 'Història de Catalunya, modèstia a part' (Columna), de Toni Soler.

En llengua castellana la ficció també estava encapçalada pel llibre de Jonasson, que en la traducció al castellà es titula 'La analfabeta que era un genio de los números'. En segon i tercer lloc se situen 'Las tres bodas de Manolita (Tusquets), d'Almudena Grandes, i 'Amor contra Roma' (Ediciones B), de Víctor Amela.

Pel que fa a la no ficció en aquesta llengua, encapçala la classificació del darrer rànquing publicat per FUNDACC 'La gran desmemoria' (Planeta), de Pilaro Urbano, 'Yo fuí a EGB' (Plaza & Janés), de Javier Ikaz i Jorge Díaz) i 'La jungla de los listos' (Espasa), de l'ex president de Cantàbria Miquel Ángel Revilla.


L'IVA, un llast per les roses

Aquest Sant Jordi es vendran sis milions de roses, lluny dels set milions de l'any passat. Aquesta previsió a la baixa és, segons el Mercat de Flor i Planta Ornamental, el resultat de "l'assentament" de la crisi econòmica i de l'augment de l'IVA fins al 21%. Aquesta fiscalitat, que l'any passat per Sant Jordi ja estava en vigor, afecta sobretot a organitzacions que compren roses per regalar entre els seus clients o associats (onegés, associacions de pares, agrupacions de veïns o grups culturals) i que han d'assumir l'IVA com a cost, motiu pel qual "compren molt menys", va avançar el director del Mercat, Jordi Rodón.

El que no canvia, any rere any, és l'origen de les roses, així com les varietats més consumides. Al voltant d'un 15% es produeix al Maresme, un 40% prové d'Equador i Colòmbia, un 25% d'Holanda, un 10% de la resta de l'estat espanyol i un 10% de Kenia. El color predominant tornarà a ser el vermell, amb varietats com la Samurai o Lovely Red.

Activitats al carrer i a la xarxa

Com cada any la celebració de Sant Jordi desborda la tradició de regalar el llibre i la rosa amb altres activitats culturals. El departament de Cultura n'ha preparat enguany una quarantena, que tenen lloc no només durant la diada sinó en dies previs (com la 'Revetlla' de Sant Jordi a les biblioteques públiques, celebrada dimarts) i posteriors. La Institució de les Lletres Catalanes és la dinamitzadora de bona part d'aquestes activitats, entre les quals hi ha enguany una iniciativa digital.

Es tracta del 'Catalanday', un concepte pensat per generar activitat relativa al Sant Jordi a la xarxa i donar a conèixer aquesta festivitat al món. La web homònima creada per a l'ocasió permetrà regalar postals amb dissenys i frases d'autors catalans diversos, i en diversos idiomes, penjar fotografies de Sant Jordi, enviar dos llibres digitals que penjarà l'organització o descobrir els millors poemes i fragments de la literatura catalana dels darrers 300 anys, entre altres. La web també recollirà l'activitat generada a Twitter a través de l'etiqueta #catalanday.

Quant a les activitats presencials, l'ILC organitza aquesta tarda '#vinyoliana', emmarcada en la celebració de l'Any Vinyoli, consistent en la lectura de versos del poeta català, aquesta tarda a partir de les sis al vestíbul de Vergara de l'estació de Plaça Catalunya de FGC.

I més enllà d'aquestes activitats organitzades per l'ILC, també la Filmoteca de Catalunya programa aquests dies passis i presentacions especials, l'Arts Santa Mònica acull la Fira Internacional de l'Edició Contemporània 'Arts Libris' (des d'avui fins el dia 27), i la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior se suma a la festivitat, amb parades de llibres o activitats especials, com la conferència taller que el valencià Pau Alabajos oferirà el 24 d'abril a la Universitat de Cambridge.

Sant Jordi Musical

D'altra banda, enguany l'Antiga Fàbrica Damm se suma a la celebració de Sant Jordi amb una jornada dedicada als músics del país. D'aquesta manera l'empresa cervesera posarà la banda sonora a la diada, amb una festa que inclourà dinou actuacions en directe al llarg de tot el dia.

Entre els artistes que passaran per l'edifici històric de carrer Roselló hi ha Blaumut, Caïm Riba, Joan Dausà, Els Pets, Gerard Quintana o la Vella Dixiland. Tots ells visitaran la fàbrica disposats a signar discos, llibres i a compartir una estona amb el públic assistent. Hi haurà també una extensa selecció de llibres de temàtica musical i totes les novetats discogràfiques dels músics participants i, a més, es faran tres taules rodones sobre la "Rumba Catalana", el llibre "Memorias sónicas" de The New Raemon i les "Dones i música".