Instal·laran 45 noves càmeres de videovigilància als municipis gironins aquest any

Actualment hi ha 85 aparells que controlen el trànsit i la seguretat

L'Associació de Caps de les Policies Locals de les comarques gironines ha celebrat aquest dilluns l'assemblea general anual. Durant la trobada, s'han donat a conèixer les dades de la feina de 27 policies locals durant el 2013 i també s'ha reflexionat entorn la importància que la tecnologia està prenent per ajudar en la funció del dia a dia dels policies. 

Segons dades facilitades per l'associació, actualment hi ha instal·lades 85 càmeres de videovigilància a diferents municipis de les comarques gironines. En concret, 49 càmeres fan funcions de vigilància del trànsit i la resta, 36, controlen la seguretat a carrers, urbanitzacions i zones comercials. "Aquestes càmeres tenen una funció preventiva i també ajuden a resoldre delictes un cop s'han comès", ha destacat el secretari de l'associació, Ignasi López, que és cap de la policia a Olot. 

Un 50% més de càmeres aquest any

Els bons resultats que estan donant aquests aparells fa que les policies locals apostin per una major implantació als seus municipis. Per exemple, al llarg d'aquest 2014 està previst que se'n posin un 50% més. En concret, n'hi haurà una desena més per al control del trànsit i es fa un salt important pel que fa a les de seguretat ciutadana, ja que n'hi haurà 35 de noves. "No podem posar un policia a cada cantonada però la tecnologia ens permet estar més a tot arreu", ha destacat el secretari de l'associació, que apunta que on s'han instal·lat aquestes càmeres s'ha demostrat la seva efectivitat perquè la problemàtica en qüestió s'ha reduït. 

Un dels municipis que ha fet una aposta important és Platja d'Aro, al Baix Empordà, que al juny ja tindrà en funcionament 19 càmeres pensades, especialment, per prevenir robatoris a urbanitzacions. L'ajuntament ha fet una inversió de 250.000 euros per disposar dels aparells, que no només gravaran les àrees on estan col·locades sinó que també incorporaran uns lectors de matrícules. Aquests, emetran avisos si les càmeres detecten una placa introduïda al sistema que correspon a algun vehicle buscat o sospitós. 

Un altre dels municipis que està en tràmits per poder rebre l'autorització per part de la Comissió de Videovigilància de Catalunya és Santa Coloma de Farners, que vol posar sis càmeres per controlar la seguretat ciutadana. Girona també n'instal·larà una a la plaça Pablo Picasso del barri de Vila-roja, a petició dels veïns que han decidit invertir en aquests dispositiu els diners que els pertocaven a través dels pressupostos participatius de barri. 

Mentre que les càmeres de trànsit només cal que es comuniqui la seva instal·lació a la Comissió de Videovigilància, en el cas de les de seguretat ciutadana cal justificar que existeixen uns antecedents de fets delictius a la zona o defensar que tenen una funcionalitat específica ja sigui per aglomeració de persones o per ser un punt conflictiu. 

Els municipis on ja hi ha instal·lades càmeres d'aquest tipus o a on properament n'hi haurà són Banyoles, Blanes, Salt, Santa Coloma de Farners, Castelló d'Empúries, Figueres, Girona, Olot, Lloret de Mar, Castell-Platja d'Aro, Palamós, Santa Cristina d'Aro i la Bisbal d'Empordà. 

Més controls i més denúncies durant el 2013

Durant la trobada d'aquest dilluns dels caps de les policies locals de 27 municipis s'han donat a conèixer les dades del 2013. Entre aquestes, destaca l'augment del total d'atestats i denúncies recollides en l'àmbit penal per aquests cossos, que ha passat de les 10.700 del 2012 a les pràcticament 15.000 de l'any passat. Segons el secretari de l'associació, això és perquè s'han reforçat els controls de seguretat ciutadana i la vigilància arran de fets que generen alarma social com assalts i robatoris. En contret, les policies locals van fer 1815 detencions, de les quals destaca que 128 van ser per robatoris amb violència i/o intimidació, 200 per robatoris amb força i 197 per delictes contra les persones. 

Pel que fa als aspectes relacionats amb el trànsit, l'any passat es van controlar un total de 13.160 vehicles gràcies a 1.470 controls d'alcoholèmia i drogues. Durant els controls, les policies locals van denunciar per la via administrativa 13.160 conductors per anar beguts o drogats, i 757 denúncies més van ser per la via penal. També es van fer més d'11.000 controls de velocitat i es van acabar denunciant per via administrativa 12.590 vehicles. 

Pel que fa a l'accidentalitat, es van registrar a les vies urbanes un total de 4.163 accidents sense ferits, 882 amb ferits lleus (al 2012 van ser 1.041), 212 amb ferits greus (64 el 2012) i un amb un mort (al 2012 van ser tres). 

Més controls de seguretat ciutadana als carrers


El secretari dels caps de les policies locals ha destacat que arran de l'augment de robatoris i assalts s'han reforçat els controls de seguretat ciutadana que, concretament, s'han doblat en un any passant de 2.000 a 4.038 al llarg del 2013. Durant aquests controls, s'han aixecat actes per comisar armes prohibides en 302 ocasions (227 al 2012), en 1.887 ocasions per consum i tinença de drogues (1.138 al 2012) i s'ha actuat en 3.152 ocasions per verificació d'alarmes que han saltat. 

També hi ha hagut un augment de les denúncies per incompliment de les diferents ordenances de civisme o convivència. S'ha passat de les 3.000 denúncies del 2012 a les 4.368 del 2013 i, en canvi, hi ha una lleu davallada en els casos de denúncies per incompliment d'horaris o sorolls a pubs i discoteques: de 950 del 2012 a 825 del 2013.