La Xarxa Dones Girona, juntament amb usuàries i treballadores del Servei d'Intervenció Especialitzada en Violència de Gènere (SIE) de les comarques gironines, han denunciat aquest dissabte que el Departament de Benestar Social i Família té previst retallar un 24% la dotació econòmica del SIE gironí i prescindir de tres dels onze professionals que treballen en aquest centre a partir del mes de juliol.
En concret, la retallada afectaria una psicòloga, un educador i una tècnica d'inserció laboral. El SIE és un espai d'atenció i recuperació integral de dones víctimes de la violència masclista i els seus fills. "Ens sembla brutal", ha resumit la presidenta de la Xarxa Dones Girona, Carme Bosch. Les treballadores han explicat que el mes de febrer van rebre un comunicat des del Departament de Benestar Social i Família on s'explicava que es volia reestructurar el model del SIE de les comarques gironines, el primer que va entrar en funcionament a tot Catalunya l'any 2005 com a model pilot de la resta de SIEs catalans.
El servei ofereix un espai d'atenció, recuperació integral i interdisciplinari per a dones que han sofert violència masclista i també als seus fills. Al mateix temps, des del centre es promou la formació, la prevenció, la sensibilització i la implicació de la comunitat per identificar relacions abusives, evitar la seva cronificació i garantir la presa de consciència social perquè no s'admeten comportaments i actes de violència masclista.
Fins ara, l'equip del centre estava format per onze professionals de diverses disciplines, com una treballadora social, dues educadores socials per a dones , dues psicòlogues per a dones, una psicòloga infantil, un educador infantil, una advocada, una tècnica d'inserció laboral, direcció i administració. La plantilla assegura que la decisió de retallar respon a "raons polítiques" i subratllen que això afectarà la quantitat i qualitat del servei. "Quedarà ressentida la funció preventiva i el treball en xarxa, es preveu la voluntat de fer desaparèixer l'especialització terapèutica d'infants i dones i es vol privatitzar el programa d'inserció laboral que passarà a ser gestionat per una fundació de l'entitat bancària de La Caixa", expliquen en un comunicat emès des del centre.
A més, la retallada del 24% de la dotació econòmica i la supressió de tres llocs de treball - prevista per al mes de juliol- suposarà una sobrecàrrega als professionals que continuen en plantilla. Per tots aquests motius, les treballadores, usuàries i les membres de la Xarxa Dones Girona han sortit aquest dissabte al carrer per denunciar aquestes noves retallades i recollir signatures per evitar-ho. Durant tot el matí han realitzat una taula informativa explicant a tots els ciutadans que s'hi apropaven quina era la problemàtica i els efectes que suposarà la retallada al SIE de les comarques gironines.
"Hem volgut estar aquí per donar suport a tots els afectats del SIE, és un servei totalment necessari i més ara que no para de créixer la violència en contra les dones i la violència masclista. Aquesta retallada ens sembla brutal", ha explicat la presidenta i portaveu de la Xarxa Dones Girona, Carme Bosch. "La qualitat del servei serà molt menor i això repercutirà en tot el conjunt de víctimes", ha afegit. "Lluitarem per intentar mantenir el servei complet que tenim avui en dia perquè permet que dones i infants puguin tirar endavant", ha subratllat una de les usuàries d'aquest espai, la Sílvia.
Per intentar aturar aquestes retallades, el centre - amb l'ajuda de la Xarxa Dones Girona- ha engegat una campanya de recollida de signatures que lliuraran al Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Girona perquè aturi les retallades previstes. Fins ara ja han recollit unes 500.