Manel, Paco Ibáñez i Joan Dausà actuaran al Festival Í-TACA

El certamen es farà a vuit pobles del Baix Empordà i esquivarà el 21% d'IVA

El Festival Í-TACA Cultura i Acció arriba per segon any al Baix Empordà per reivindicar que la cultura no és un luxe i que ha d'arribar a tothom. És per això que els promotors han mantingut la venda de pomes i ous per esquivar el 21% de l'IVA, tot emulant l'exitosa venda de pastanagues del Teatre de Bescanó.

El cartell creix amb més de vint artistes, on destaquen Manel, Paco Ibánez, Joan Dausà o Lídia Pujol, alhora que s'obre a altres disciplines com el teatre, amb Alberto San Juan, exposicions d'art i fotografia. El festival incorpora més pobles del Baix Empordà, com són Gualta, Bellcaire i Pals, arribant a un total de vuit. Començarà el 25 de maig amb la marxa popular al castell del Montgrí.

Aquest festival del Baix Empordà va néixer amb la voluntat de demostrar que una altra manera de fer les coses és possible, tot fomentant l'accés a la cultura amb preus assequibles i buscant les complicitats dels diferents actors del territori, com ara agents culturals i artistes en un moment econòmicament complicat. "Creiem que la cultura no és un luxe sinó que és com l'ou, la poma o les pastanagues, un producte de primera necessitat que hauria de tributar com a tal", assenyala el director del certamen, Fran Arnau. És per això que per segon any han volgut seguir l'exemple del Teatre de Bescanó amb la venda de pastanagues al 4% d'IVA i el regal de les entrades. La seva versió, però, inclou la comercialització de pomes i ous ecològics, dos productes del Baix Empordà.

La segona edició, que es farà des del maig i fins al juliol, inclou un cartell més ampli i diversificat. Entre els plats forts, destaquen les actuacions el mes de juliol dels Manel a la platja de Portbò de Calella de Palafrugell on presentaran el seu últim treball, 'Atletes, baixin de l'escenari', així com la de Joan Dausà i el seu darrer disc, 'On seràs demà?'. Aquest últim actuarà a Torroella de Montgrí.

En un altre municipi, a Pals, Sanjosex interpretarà temes del seu últim disc, 'Festival', mentre que Paco Ibáñez, una de les icones de la cançó de protesta, ho farà a l'Espai Ter de Torroella de Montgrí per fer el seu particular homenatge a poetes llatinoamericans. En aquest mateix municipi hi actuarà Cèlia Pallí, després de participar en la gira mundial de Nelly Furtada. Serà a la Sala de Torroella i presentarà el seu primer treball en solitari.

La veu de Lídia Pujol es podrà escoltar al Museu Gala Dalí de Púbol, amb les seves '13 maneres de cantar les 40' on farà un recorregut per la cançó de protesta en un concert teatralitzat. El cartell musical es completa amb la música de l'Orquestra Fireluche i també amb el Festival Jazzpera, un festival dins un altre festival, que en la seva 7a edició portarà el pianista Chano Domínguez fins a la petita localitat de la Pera.

El cartell també inclou una proposta única, com és la unió del grup La Iaia i el seu nou espectacle XXL amb la Cobla Bisbal Jove a la plaça del Castell de la Bisbal, una barreja entre música tradicional catalana i pop britànic.

El certamen s'obre al teatre i l'art

Aquesta segona edició inclou per primer cop una proposta teatral de la mà de l'actor Alberto San Juan que actuarà al teatre de Palafrugell amb 'Monólogo de un jovent capitalista español'. Per al públic familiar, arriba la MicroCaravana de Cultura Inquieta amb teatre de carrer, música i animació de la mà d'Ernesto Collado i Barbara van Hoestenberghe. Aquesta iniciativa itinerant viatjarà per Pals, Bellcaire, la Pera i Gualta, tot emulant els antics joglars.

Pel que fa a les propostes d'art, el festival ha programat tres exposicions com és la de Can Quintana, amb el pintor Manolo Sierra; les escultures ceràmiques de Javier Garcés al castell de la Bisbal, i les dues exposicions de pintura i altres instal·lacions a Pals i la Pera en col·laboració amb el projecte Escap.art.

Enguany també es farà la primera Mostra Audiovisual i Documental a la Bisbal on es tractaran treballs sobre temes com l'oligopoli de l'energia amb la cooperativa Som Energia o la feina feta des de la PAH en matèria d'habitatge, entre d'altres.

Una marxa popular amb castells a dins d'un castell i cintes aèries

Com ja es va fer l'any passat, el festival arrencarà el 25 de maig amb la marxa popular al castell del Mongrí que portarà per lema 'Per el dret a decidir en tot i per totes'. Les activitats es faran tot el dia i inclouran una jornada castellera amb els castellers de Figueres, a dins del mateix castell, el concert de les Oques Grasses i dansa aèria amb les Estempades.

Els preus de les entrades no superen els 25 euros i es preveu arribar amb escreix als 5.000 assistents de la primera edició. Aquest cop són un total de 8 municipis els que hi participen, entre ells Torroella de Montgrí, on aquest matí s'ha donat a conèixer el cartell a la rotonda de la plaça del Lledoner i amb el Montgrí de fons. El pressupost és d'uns 70.000 euros.