Els artistes gironins obriran els seus tallers al públic en un cap de setmana dedicat a l'art

El Dia Internacional de l'Art se celebrarà el 12 i 13 d'abril

El proper cap de setmana, les comarques gironines s'ompliran d'art durant la commemoració del Dia Internacional de l'Art. El gruix de les activitats es realitzaran a Girona ciutat durant el dissabte 12 d'abril tot i que també es realitzaran projeccions, exposicions i xerrades a uns 30 municipis de la demarcació el diumenge dia 13.

La directora del Centre d'Art Contemporani de l'Ajuntament de Girona (el Bòlit), Carme Sais, ha detallat que s'ha volgut organitzar les activitats i espectacles en dos dies segons la seva localització. "D'aquesta manera facilitem al públic que puguin anar al major nombre d'esdeveniments", ha assegurat.

D'entre totes les activitats programades destaca la una novetat, la possibilitat de visitar els tallers dels artistes d'arreu de les comarques gironines. "És una bona manera d'apropar l'art als ciutadans, que vegin que no es inaccessible, que puguin observar com treballen els artistes, pintors i escultors", ha assenyalat Sais. Segons la directora, això ja s'ha portat a terme a altres indrets de Catalunya amb èxit però a Girona encara no s'havia pogut realitzar mai.

Durant aquesta segona edició, s'han doblat el nombre d'entitats i artistes participants arribant fins als 50 i s'han programat més de 60 activitats pensades per a totes les edats i gratuïtes com tallers, exposicions, accions artístiques al carrer, visites guiades, projeccions, xerrades o exposicions, entre d'altres. D'aquesta manera, els ciutadans podran conèixer una mica més el món de l'art, la pintura, la fotografia, el dibuix o altres expressions artístiques com el gravat i les arts visuals.

La iniciativa neix des del Centre d'Art Contemporani de l'Ajuntament de Girona però ha comptat amb el suport de diverses institucions, associacions i artistes de les comarques gironines com també dels Serveis Territorials de Cultura a Girona. Per donar més visibilitat a aquesta commemoració s'han creat unes samarretes que els visitants podran adquirir i s'ha creat un bloc específic i un esdeveniment al Facebook. A més, a la pàgina web del Dia Internacional de l'Art es realitzarà un fòrum de debat amb participants i públic i hi haurà un mapa perquè els interessants puguin veure on es realitza cada activitat.

"Aquesta celebració suposa una sacsejada artística, no m'atreviria a dir tsunami, a les comarques gironines", ha valorat l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. El batlle ha subratllat que l'esdeveniment té com objectiu "fomentar l'art i el seu coneixement i reconeixement". "Podrem mostrar i donar a conèixer la nostra identitat artística, dedicar un cap de setmana a l'art més enllà de les activitats que es poden fer diàriament, val la pena", ha resumit. Finalment, Sais ha volgut destacar algunes de les activitats més originals tals com el 'Projecte 24 hores 'TRA' de Mim Juncà que es farà el 12 d'abril a Girona a partir de les deu del matí i les quatre de la tarda, l'explicació del mural ceràmic procedent d'Athenea a càrrec dels alumnes de la UdG o la visita guiada de l'exposició 'Valentí Fargnoli 1885-1944' que es farà a Torroella de Montgrí. Segons la directora, aquest municipi del Baix Empordà ha estat una de les poblacions més "actives" que ha proposat més activitats i actes.

La celebració del Dia Internacional de l'Art és una efemèride de commemora el naixement d'un dels artistes més emblemàtics i multidisciplinaris del renaixement, Leonardo da Vinci, el 15 d'abril de 1452. L'any 2011, la UNESCO va declarar aquesta data, el 15 d'abril, com el Dia Internacional de l'Art amb el propòsit d'apropar el món de les arts visuals als ciutadans.