El convent dels Caputxins de Figueres obrirà les portes al públic la primavera del 2015

Falta restaurar les pintures murals, els accessos i instal·lar el mobiliari

Les obres de restauració del convent dels Caputxins de Figueres entren a la recta final. Si es compleixen els terminis previstos, l'equipament cultural podria obrir les portes al públic la primavera de l'any vinent. Segons ha explicat l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, actualment s'està treballant en la segona fase de les obres, consistents en revestir l'interior de l'edifici i, especialment, restaurar les pintures murals del segle XIX que es van trobar. Aquesta fase, que estarà enllestida a principis de 2015 i que ja permetrà obrir portes, donarà pas a una tercera en la que, amb un pressupost de 800.000 euros, s'arranjaran els accessos a l'equipament i s'instal·larà el mobiliari.

Tot i que les obres encara no han finalitzat, l'auditori per a 300 persones en què es convertirà l'antic convent dels Caputxins de Figueres ja es pot entreveure. La segona fase de les obres, que és la que actualment s'està executant amb un pressupost de poc més d'un milió d'euros, consisteix bàsicament en arranjar l'interior de l'edifici i en restaurar els frescos trobats durant les obres datats al primer terç del segle XIX.

Segons l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, aquesta fase podria estar enllestida a principis de l'any vinent. Amb aquest calendari, i un cop arreglats els accessos exteriors i col·locat el mobiliari, que consistirà bàsicament en un sistema retràctil de butaques per optimitzar l'espai de la nau als usos que s'hi vulguin fer, el nou equipament cultural podria obrir les portes al públic la primavera del 2015.

La part central de les feines que es fan actualment consisteixen en restaurar els frescos dedicats a Sant Roc trobats al mur frontal de la nau del convent. Una part d'aquests s'estan restaurant al mateix mur on van ser trobats, i una altre part, corresponent a una part del mateix que es va haver d'enderrocar perquè hi havia una porta, s'han enviat a un centre de restauració que la Generalitat té a Sant Cugat del Vallès. Aquests darrers, seran col·locats al sostre del foyer de l'auditori.

Malgrat que no estava previst en el projecte inicial, el gerent d'Urbanisme, Xavier Ludevid, ha explicat que "la bona gestió del pressupost" de les obres permetrà que, en una fase posterior a l'obertura del nou equipament, es pugui restaurar també el claustre del convent que s'adaptarà per fer-hi un espai polivalent a l'aire lliure. A més, també s'aprofitarà per adaptar tot l'edifici, inclòs el primer pis, a les necessitats de persones amb la mobilitat reduïda.

Marta Felip ha assegurat que la ciutat està a punt de "recuperar un espai històric" que molts figuerencs no sabien ni que existia. A més, Felip ha destacat que serà un equipament situat en un barri de la ciutat i no al centre que és on fins ara s'aplegaven "les coses boniques", i que espera que aquest fet serveixi per "dinamitzar" la part nord de la ciutat.

L'alcaldessa ha destacat que el convent dels Caputxins vindrà a complementar la resta d'equipaments culturals de la ciutat, especialment perquè la seva acústica, que és un dels elements que més s'ha treballat, i la polivalència d'usos que tindrà el diferenciaran de la resta.