19 anys de presó per l'home que va cremar viva la seva parella embarassada a Calonge

Miguel Sánchez té pendent un altre judici per colpejar al fiscal

La Secció Tercera de l'Audiència de Girona ha condemnat Miguel Sánchez a una pena de 19 anys de presó per haver assassinat la seva parella amb "crueltat", ruixant-la amb gasolina i calant-li foc. També conclou que el processat sabia perfectament que cremant-la viva acabaria amb la vida del seu fill, perquè la víctima estava embarassada de tres mesos, i que amb l'incendi posaria en perill la vida dels veïns del pis on vivien a Calonge (Baix Empordà).

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Ildefons Carol, recull el veredicte del jurat popular que el va declarar culpable de tots els delictes que li atribuïen. En matèria de responsabilitat civil, l'Audiència imposa a Miguel Sánchez que indemnitzi la mare de la víctima amb 16.000 euros i als tres fills que la víctima tenia amb 126.500 euros a cadascun.

Mort dolorosa i cruel

Miguel Sánchez ja es va enfrontar a un sentència l'any 2009 pel mateix cas. En aquella ocasió, el van absoldre perquè el jurat popular el va declarar no culpable. El fiscal va recórrer al TSJC, que va anul·lar el veredicte i va obligar a repetir el judici. Aquesta vegada, la sentència és condemnatòria.

La sentència ressegueix les diverses proves i indicis que el jurat popular van tenir en compte per arribar a un veredicte de culpabilitat. Que en el moment dels fets al pis no hi havia ningú més que la víctima i l'acusat, que l'acusat va comprar benzina dos dies abans del crim, que l'incendi no va ser fortuït, sinó que es va iniciar al llit de matrimoni i les flames es van propagar amb un accelerant i, sobretot, que la víctima després de patir l'agressió va dir a veïns i al personal sanitari: "El meu xicot m'ha ruixat amb gasolina i m'ha calat foc".

El tribunal també recull que al final del judici, en el seu últim torn de paraula, Miguel Sánchez va patir un "lapsus freudià del tot involuntari" quan va dir que estava "molt penedit". Fins aleshores, el processat sempre havia negat les acusacions i havia sostingut que de cop va veure la seva parella envoltada en flames i la va intentar apagar.

A més, la sentència també recull que a parer del jurat popular l'assassí va "obrar amb crueltat" perquè va augmentar deliberada i inhumanament el patiment de la víctima, causant-li sofriments innecessaris. "Cremar-la viva resultava, a més de cruel, completament innecessari tant a la vista de la desproporció de forces entre ella i l'agressor com de la confiança que ella li havia de tenir per ser la seva parella", recull la sentència.

A l'hora de calcular la pena, el magistrat també avalua els atenuants (de pena natural i dilacions indegudes) i l'agreujant (de parentiu) que el jurat va declarar provats. La sentència descarta rebaixar la pena per un atenuant de pena natural, per les cremades i seqüeles que l'assassí va patir entre el 38 i el 42% del seu cos que li han provocat "una deformitat evident a la cara i a les extremitats, dolor i alteracions funcionals". El magistrat ressalta que les seqüeles són conseqüència d'una "clara imperfecta execució criminal" provocada "per la manca d'habilitat i de previsió de l'acusat en el moment de ruixar i encendre la víctima".

En relació a les altres dues circumstàncies modificatives de pena, el magistrat aprecia que l'atenuant de dilacions indegudes -perquè el cas ha trigat gairebé quatre anys en tornar-se a jutjar- és simple i no molt qualificat i, per contra, que l'acusat va matar la víctima abusant de la confiança que li tenia per ser la seva parella.

Atemptat a l'autoritat

Els procediments judicials contra Miguel Sánchez no acaben aquí. Haurà de tornar a asseure's a la banqueta dels acusats per respondre com a autor d'un delicte d'atemptat a l'autoritat per agredir el fiscal del cas.

Durant la lectura del veredicte, l'acusat es va anar posant cada vegada més nerviós, rebregant un jersei que tenia a les mans i llançant mirades amenaçadores contra el jurat. Finalment, un cop dissolt el jurat que el va declarar culpable, es va aixecar de cop, va rebotir una ampolla d'aigua que duia i es va abraonar cap al fiscal, Víctor Pillado, a qui li va ventar un cop de puny. Un agent dels Mossos d'Esquadra i un familiar de l'acusat van aconseguir reduir-lo a terra.

Per aquest delicte, s'enfronta a una pena d'entre 2 i 4 anys de presó. L'advocat que fins ara defenia Miguel Sánchez, Benet Salellas, ja va anunciar que renunciava a la seva defensa arran de l'agressió. Un nou lletrat s'encarregarà de defensar-lo en el cas d'atemptat a l'autoritat i també serà qui haurà d'interposar un possible recurs a la sentència, que no és ferma i es pot recórrer davant el TSJC.