Més d'un miler de persones participen del Dia Internacional del Teatre de Figueres

En la iniciativa hi han participat 110 actors

Figueres ha acollit aquest diumenge la cinquena edició del Dia Internacional del Teatre, una iniciativa organitzada des de l'Aula de Teatre Eduard Bartolí que ha aplegat a un miler de persones i 13 grups de teatre amateurs i professionals de la comarca de l'Alt Empordà. En total, hi han participat uns 110 actors que han ofert espectacles durant més de set hores.

"És una gran festa del teatre, no es tracta d'oferir un gran espectacle sinó celebrar el dia del teatre i apropar-lo a tots els ciutadans", ha explicat el director de l'Aula, Alfons Gumbau. De cara a l'any vinent, l'organització es planteja ampliar la iniciativa durant tot un cap de setmana. Vuit dels grups participants estaven formats per alumnes de l'Aula de Teatre però la resta eren companyies professionals de la comarca de l'Alt Empordà com 'La Totxana' o 'La Funcional', que enguany celebra el seu 25è aniversari i ha ofert una obra creada a partir de fragments de tots els espectacles que han realitzat durant la seva història.

Cada grup participant podia escollir la seva obra tot i que no havia de passar de la mitja hora. "S'han vist peces originals, improvisacions, obretes curtes o d'altres creades per ells mateixos", ha explicat el director.

Segons Gumbau, el Dia Internacional del Teatre és "una festa del teatre, la nostra voluntat no és presentar un gran espectacle sinó celebrar la importància del món del teatre", ha explicat. Enguany, a més, els organitzadors han notat un increment del nombre de participants respecte l'edició anterior. És més, cada cop hi ha més persones que volen aprendre teatre a l'Aula. "Aquest any hem hagut de doblar classes al grup d'infants i joves perquè s'ha matriculat molta gent", ha explicat Gumbau.

En principi, l'Aula de Teatre Eduard Bartolí té previst continuar realitzat aquesta iniciativa els pròxims anys tot i que l'any vinent, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Teatre (27 de març) s'estan plantejant la possibilitat d'estendre la iniciativa durant tres dies. "Encara queden 365 anys per decidir-ho però creiem que seria una bona idea", ha explicat Gumbau. La commemoració d'aquest any ha comptat amb la lectura d'un manifest a càrrec de l'actriu i escriptora infantil figuerenca, Àngels Bassas. "El que volíem mostrar és que el teatre és un lloc on fer realitat els somnis, més enllà de les preocupacions econòmiques, socials o el 21% d'IVA, i avui hem estat tot el dia somniant", ha conclòs Gumbau. La pluja que ha caigut durant aquest diumenge no els ha jugat una mala passada i només ha calgut repensar un muntatge que s'havia de fer a l'aire lliure.