La Generalitat permet que l'Escorxador del Gironès torni a sacrificar cavalls

El centre ha endurit els controls després de veure's esquitxat per l'operació que va fer més de 20 detinguts a França

L'Agència de Salut Pública de Catalunya ha aixecat la suspensió cautelar que pesava damunt l'Escorxador del Gironès i ha permès que torni a sacrificar carn de cavall. La Generalitat va tancar aquesta línia a mitjans de desembre, després que les instal·lacions es veiessin esquitxades per l'operació que va fer més de 20 detinguts a França per tràfic de carn de cavall fraudulenta. L'escorxador ha endurit els controls i ha engegat un pla per tenir plenes garanties sobre la procedència de tots els equins que hi arriben per ser sacrificats.

Per això, tres mesos després de prohibir que matessin cavalls, la Generalitat ha aixecat la mesura. A tot Catalunya, l'any passat es van sacrificar més de 6.000 equins. El 16 de desembre, la Guàrdia Civil -en coordinació amb la Gendarmerie francesa- va registrar l'Escorxador del Gironès, situat al polígon Mas Xirgu de la ciutat. L'empresa es va veure esquitxada per una operació que tenia l'epicentre al sud de França, i que va permetre desarticular una xarxa que traficava amb carn de cavall fraudulenta.

La xarxa comprava els animals a la indústria farmacèutica i, després de falsificar-ne la documentació, els revenia perquè es destinessin a consum humà. Els cavalls se sacrificaven majoritàriament al sud de França, però l'escorxador gironí també en va rebre partides.

La Guàrdia Civil va endur-se caixes plenes de documentació de l'escorxador, totes referides a sacrificis fets entre mitjans 2010 i novembre del 2012 (tot i que el focus de la investigació se centrava en el 2011).

Tot i que a finals de l'any passat aquesta carn ja no es trobava al mercat, l'Agència de Salut Pública ja va assegurar que els cavalls que la trama francesa podria haver dut a sacrificar a Girona eren aptes per al consum humà. En tot cas, serien poques partides i havien superat tots els controls veterinaris preceptius.

Tot i això, per precaució, la Generalitat va decidir tancar cautelarment la línia de sacrifici de carn de poltre i de cavall de les instal·lacions. En paral·lel, l'agència va exigir als responsables de l'Escorxador del Gironès que endurissin tant els sistemes per verificar els documents com la identificació de tots els animals que hi entraven per ser sacrificats.

Ara, tres mesos després, Salut Pública ha decidit aixecar la mesura i permetre que a les instal·lacions del Mas Xirgu s'hi tornin a matar equins. Això arriba després que, com recull un comunicat, l'escorxador hagi engegat un pla de control "que ha de permetre tenir màximes garanties en l'acreditació de l'origen dels animals".

7.000 cavalls anuals

El sacrifici de cavalls per a consum humà, tot i que no és molt elevat, es manté relativament estable al voltant de 7.000 animals anuals. L'any passat se'n van matar 6.608 i l'anterior, 7.283 als diferents escorxadors del país que estan acreditats. L'Escorxador del Gironès, que també sacrifica bovins i ovins, va ser el que va matar més cavalls a les comarques gironines.