L'Escorxador del Gironès, afectat pel cas de tràfic de carn de cavall a França

La Guàrdia Civil se n'emporta caixes plenes de documentació

L'Escorxador del Gironès, situat al polígon Mas Xirgu de la ciutat, s'ha vist afectat per una operació que ha fet 21 detinguts a França per traficar amb carn de cavall fraudulenta. La xarxa comprava els animals a la indústria farmacèutica i, després de falsificar-ne la documentació, els revenia perquè es destinessin a consum humà.

Els cavalls se sacrificaven majoritàriament en escorxadors del sud de França, però el de Girona també en va rebre partides. Per això, en el marc de la investigació -que està sota secret de sumari- agents de la Guàrdia Civil se n'han endut caixes plenes de documentació. L'ajuntament, per la seva banda, ha ordenat que el centre no mati més cavalls com a mesura de prevenció.

L'operació policial que ha permès desmantellar la xarxa que traficava amb carn de cavall ha tingut com a epicentre el sud de França. Hi han pres part un centenar d'agents de la Gendarmerie, que han fet entrades i escorcolls a onze departaments diferents, on han detingut 21 persones.


Segons recullen els mitjans francesos, els detinguts són majoristes de carn, tot i que també hi ha veterinaris i un informàtic. Se'ls acusa d'haver desviat cap al consum humà cavalls que abans havien servit per a la indústria farmacèutica.

Els integrants de la xarxa compraven els animals i, per no aixecar sospites, falsificaven els seus documents de traçabilitat, perquè enlloc constés que havien servit per desenvolupar medicaments. Després, els revenien perquè fossin sacrificats en escorxadors. Es creu que la trama ha fet servir aquesta estratagema en unes 200 ocasions, amb cavalls procedents de la indústria farmacèutica.

Les investigacions van començar a finals de l'any passat, arran d'una denúncia anònima, i han culminat aquest dilluns amb l'operació que ha permès desmantellar la xarxa. El cervell de la trama era un majorista de Narbona, que treballava amb un escorxador de la zona on hi portava a sacrificar els cavalls.

El cas es troba sota secret de sumari. El fiscal de Marsella, Brice Robin, que aquesta tarda ha fet una roda de premsa, ha subratllat que a priori res fa pensar que aquesta carn de cavall, desviada de manera fraudulenta, "sigui tòxica per a la salut". Segons Robin, més que un frau sanitari, es tracta d'un frau de les normes sanitàries.

Registre a l'Escorxador del Gironès

El fiscal de Marsella també ha explicat que la xarxa no només operava a França. Portava a sacrificar els animals a altres països i, a més, també n'importava. I aquí és, precisament, on es troba la part de l'operació que les autoritats franceses han fet en coordinació amb la policia judicial de la Guàrdia Civil a l'Escorxador del Gironès, situat al polígon Mas Xirgu.

Els agents s'han presentat a les instal·lacions pels voltants de les tres de la tarda i hi han estat fins passades les sis. Durant aquest temps, han demanat informació sobre els sacrificis que s'han fet de cavalls procedents de França i s'han endut caixes carregades amb documentació sobre les entrades i sortides d'aquests animals.

A més de la Guàrdia Civil, fins a l'escorxador també hi ha anat personal de l'Agència de Salut Pública de la Generalitat, la secretària i un fiscal de Girona i una parella vinguda de França, des d'on es dirigeix el gruix de l'operatiu. Els responsables de l'Escorxador del Gironès han donat la documentació que els sol·licitaven i han subratllat que tots els sacrificis de cavalls s'han fet seguint els protocols que marca la llei.

A més de cavalls, en aquestes instal·lacions també s'hi sacrifica bestiar oví, cabrum i boví. L'Escorxador del Gironès, que és de concessió municipal, fa d'intermediari amb les empreses, que els hi porten els animals a matar. Entre els seus clients també hi ha firmes franceses.

L'Ajuntament tanca la línia de sacrifici

L'Ajuntament de Girona, després del registre dut a terme per la Guàrdia Civil, ha decidit actuar de manera preventiva i, per això, ha ordenat que de moment l'escorxador no sacrifiqui més cavalls. Segons indica el consistori en un comunicat, el tancament d'aquesta línia de carn s'ha fet arran "de la investigació oberta per la policia francesa per desarticular una xarxa de tràfic de carn de cavall fraudulenta".

El consistori, a més, també ha obert avui mateix un expedient informatiu al centre. Segons l'ajuntament, la mesura s'ha adoptat "amb la voluntat d'aclarir els fets amb la màxima celeritat i col·laborar amb la investigació".