38 anys condensats en 100 fotografies

El Col·legi de Periodistes presenta l'exposició 'La crònica dels canvis. El periodisme a les comarques gironines (1976-2014)'

La Casa de Cultura de Girona acollirà fins al 12 d'abril la mostra organitzada pel Col·legi de Periodistes de Girona -amb el suport de la Diputació- que recull en imatges els fets més importants dels darrers 38 anys a les comarques gironines. Més de 100 imatges repassen, cronològicament, aquelles notícies que no només van tenir ressò dins les comarques gironines sinó que van transcendir més enllà, també internacionalment. 

L'exposició és el darrer projecte de l'anterior junta del col·legi i, segons reconeix el que en fou el president, Narcís Genís, és un homenatge als professionals que durant tots aquests anys han fet periodisme a les comarques gironines. "L'exposició tanca l'etapa de l'anterior junta i presenta una radiografia de l'actualitat i la professió durant 38 anys", ha destacat Genís.

El comissari de l'exposició, Enric Pujol, ha assenyalat que aquest projecte ve a suplir un dèficit que tenia la professió a Girona, i és que no existia cap cronologia prèvia dels fets més rellevants de l'actualitat gironina. Segons Pujol, aquesta exposició és "una primera pedra" però reconeix que hi ha molta feina per fer per recuperar la història de la professió i l'evolució que ha viscut en els darrers anys. 

L'exposició es basa sobretot en les fotografies que il·lustren els fets més destacats d'ençà de l'arribada de la democràcia i està pensada per arribar a un públic no especialitzat. Per exemple, es podran veure fotografies de fets tant diversos com les manifestacions en favor de l'Estatut i del català després de la mort de Franco, una visita del president Tarradellas a Girona l'any 1978, la mort de Salvador Dalí (1989), el final del segrest de la farmacèutica d'Olot Maria Àngels Feliu (1994), l'atemptat d'ETA que mata el mosso Santos Santamaria a Roses (2001) o fet més recents com el gran incendi de l'Empordà del 2012, els moviments de la PAH o l'arribada de l'alta velocitat a Girona. 

Pujol ha destacat que ha costat fer la tria de les notícies i les fotografies més destacades i ha dit que s'han basat no en els fets més importants sinó en aquells que van tenir ressò més enllà de les comarques gironines. "Tindrem com una mena de Visa pour l'Image a la gironina", ha destacat el comissari. L'exposició vol ser també un homenatge a tots els professionals del periodisme que han treballat i treballen a Girona. En aquest sentit, s'ha incorporat un apartat 'in memoriam' a la mostra amb els noms dels professionals que han mort durant aquests anys. 

L'exposició s'inaugura divendres a la tarda a la Casa de Cultura, on es podrà visitar fins el 12 d'abril. A partir d'aquí, el Col·legi de Periodistes i la Casa de Cultura estan treballant perquè pugui ser itinerant. 

Exposició i catàleg

L'exposició s'acompanya d'un catàleg que, a banda de reproduir les fotografies i incorporar el recull cronològic dels fets, també té un apartat dedicat a analitzar l'evolució dels mitjans durant aquests 38 anys a les comarques gironines. Així doncs, Enric Serra repassa la història de la premsa escrita en l'article 'Crònica d'una transformació', Xavier Martí reflexiona sobre els canvis a la ràdio a 'Quan els oients es van fer seva la ràdio' i Isabel Pascual ho trasllada a la televisió amb 'La televisió a les comarques gironines'. 

El comissari de l'exposició ha remarcat que al catàleg es recull "l'autèntica eclosió" que van viure els mitjans locals amb l'arribada de la democràcia i com també les noves tecnologies han suposat una "revolució" per a la comunicació. 

El vicepresident de la Diputació Xavier Soy ha destacat que el catàleg "és més aviat un llibre d'història" perquè reflecteix la tasca dels periodistes durant aquests 38 anys.