La directora del Trueta diu que les instal·lacions actuals són adequades

Glòria Padura Esnarriaga assumeix la direcció de l'hospital amb una línia de gestió "continuista"

La doctora Glòria Padura Esnarriaga va assumir la direcció de l'hospital Josep Trueta de Girona fa dues setmanes, en substitució del doctor Antonio Juan Pastor, que va estar menys d'un any en el càrrec i que a finals de febrer es va incorporar a l'ICS com a director assistencial. Padura admet que el nou càrrec li crea cert vertigen tot i que abans ja ha assumit diversos càrrecs de gestió dins el mateix hospital. El darrer, com a directora mèdica del centre.  

Per això, ja avança que la seva tasca de gestió serà "continuista", continuant processos ja iniciats com el projecte CIMS, que ha creat equips de treball per impulsar estratègies de millora d'eficiència entre el Trueta i l'hospital Santa Caterina de Salt. En aquest sentit, ha explicat que ja hi ha tres serveis unificats, que tenen coordinador únic, mobilitat de facultatius entre centres i un protocol unificat. Són pediatria, otorinolaringologia i urologia. "Darrere d'aquests hi van més serveis, que es troben en diferents punts de maduració", ha afirmat Padura.

Un dels reptes de futur per al Trueta és la construcció d'un nou hospital que substitueixi les instal·lacions actuals, que daten de l'any 1956. La doctora Padura ha recordat que la decisió sobre ubicació i dimensions del nou hospital no correspon a l'equip directiu. "Quan la decisió estigui presa, col·laborarem en intentar que el nou hospital s'adeqüi a les necessitat assistencials que té la regió sanitària, sobretot per donar resposta com a hospital de referència", ha afegit la nova directora.  

La doctora Padura Esnarriaga ha assegurat que l'espai actual és "adequat" i que "es pot continuar treballant" com fins ara durant anys, mentre es vagin fent les obres de manteniment necessàries i s'adeqüin espais. Com a exemple, la directora ha detallat que la marxa del laboratori clínic a Salt deixarà espai alliberat que es podrà fer servir per ampliar les urgències. Tot i això, Padura ha admès que les instal·lacions actuals limiten possibles creixements perquè no hi ha més espai.  

Contractes més llargs

Padura ha explicat que encara no tenen sobre la taula el pressupost per a aquest any però que esperen que "almenys" es mantingui, seguint la línia de no retallar més en Salut i començar a recuperar-se del "esforços" fets fins ara, sobretot per professionals. En aquest sentit, ha explicat que des de principis d'any han allargat el temps dels contractes eventuals per a un grup de 60 o 70 treballadors. En compte de renovar mes a mes, ara són contractes de sis mesos. "No ho podem recuperar tot de cop, però així comencem a estabilitzar la plantilla", ha explicat la directora.  

El Trueta té una plantilla d'un 1.600 treballadors. La doctora Padura assegura que està satisfeta amb la qualitat de l'assistència i creu que la racionalització de la despesa no ha afectat en aquest aspecte. "S'han pres mesures estructurals d'estalvi", ha explicat la directora que ha posat com a exemple que des del 2011 agrupen tots els llits buits en un sola planta i la tanquen, en comptes de tenir-los repartits arreu. "És una mesura d'estalvi però l'assistència no es veu penalitzada", ha conclòs Padura.