L'Audiència absol l'avi de Capmany acusat d'abusar d'una menor

L'home s'enfrontava a una petició de 13 anys i mig de presó

L'Audiència de Girona ha absol l'avi de Capmany (Alt Empordà) acusat d'abusar d'una nena que l'acompanyava a regar l'hort. El processat, que ara té 71 anys, s'enfrontava a una pena de 13 anys i mig de presó acusat d'un delicte continuat d'abusos sexuals i un altre d'agressió sexual.

L'home negava els fets i per això el lletrat de la defensa, Obduli Rivas, demanava l'absolució. La sentència conclou que no ha quedat provat que l'acusat "li fes cap mena de tocaments als genitals" a la nena ni que l'obligués a tocar-li el penis.

Segons la sentència, l'única prova que hi hauria és la declaració de la nena, que no és suficientment creïble perquè va incórrer en múltiples contradiccions "importants".

El cas va arribar a judici a l'Audiència de Girona a principis d'aquest mes de març. Durant la vista, l'acusat va negar els fets i va atribuir la denúncia a una revenja de la mare de la nena que, segons l'avi, estava furiosa perquè va deixar d'ajudar-los econòmicament. 

Segons mantenia la fiscalia, l'home hauria abusat d'aquesta nena de 9 anys entre el desembre del 2010 i la setmana Santa del 2011. Aleshores, l'acusat feia anys que mantenia una estreta amistat -gairebé familiar- amb l'àvia de la nena. De fet, havia estat el padrí de la néta petita, que aleshores tenia 4 anys. Per això, sovint les nenes es quedaven al seu càrrec. Els tocaments que la família de la nena va denunciar s'haurien produït al cotxe, en el trajecte d'anar a l'hort que l'acusat tenia als afores de Capmany. 

El ministeri fiscal també acusava l'avi d'haver obligat la petita a tocar-li el penis mentre estaven fent un dinar familiar a l'hort. Segons l'escrit d'acusació, l'home hauria aprofitat que es va retirar a una caravana que tenia a l'hort per fer la migdiada i s'hauria endut la nena. Llavors, segons l'acusació pública, s'hauria abaixat els pantalons i hauria obligat la menor a fer-li tocaments. La sentència, de la qual és ponent Ildefons Carol, considera que aquests fets no han quedat provats, com tampoc els tocaments que s'haurien produït al cotxe, camí de l'hort.

La declaració de la menor, poc fiable

La sentència també considera que la declaració de la menor -que es va fer a porta tancada- "evidencia diferències i contradiccions importants" i que, per tant, "no es mereix el suficient crèdit". A més, el magistrat assenyala que la declaració de la menor "obeeix al desig de cridar l'atenció de la seva mare, de l'àvia i de la gent que l'envolta i no perquè els fets haguessin passat realment".

El magistrat també remarca que la declaració de la menor era l'única prova de càrrec contra el processat i que "la seva manca de fiabilitat només pot tenir com a conseqüència l'absolució".

La sentència no és ferma i es pot presentar recurs en els propers cinc dies.