L'avi de Capmany acusat d'abusar d'una nena nega els fets al judici

Atribueix la denúncia a la mare i diu ser fruit d'una revenja

L'avi de Capmany (Alt Empordà) acusat d'abusar d'una nena que l'acompanyava a regar l'hort ha negat els fets durant el judici a l'Audiència de Girona. El processat, que ara té 71 anys, ha dit que mai va fer tocaments a la menor, ni quan la portava en cotxe ni quan els dos es trobaven sols dins d'una autocaravana.

L'ancià ha atribuït la denúncia a una revenja de la mare de la petita, que estava furiosa perquè va deixar d'ajudar-los econòmicament. La menor ha declarat a porta tancada.

Després de la vista, la fiscal ha mantingut la petició de 13 anys i vuit mesos de presó per a l'acusat i la defensa, que fins i tot ha fet declarar el capellà del poble per exculpar l'avi, n'ha demanat l'absolució.

L'acusació pública situa els abusos sexuals entre el desembre del 2010 i la Setmana Santa del 2011. Aleshores, l'acusat feia anys que mantenia una estreta amistat -gairebé familiar- amb l'àvia de la nena. Tanta, que fins i tot la família l'havia fet padrí de la néta petita, que aleshores tenia 4 anys.

Segons la fiscalia, l'home va aprofitar aquesta confiança, i el fet que sovint tenia les nenes al seu càrrec, per abusar de la germana gran (una nena de 9 anys). L'acusació assegura que l'ancià, amb l'excusa que la menor l'acompanyés a regar un hort que tenia als afores de Capmany, aprofitava el trajecte en cotxe per fer-li tocaments.

La fiscal també subratlla que durant les vacances de Setmana Santa del 2011 el processat va anar més enllà. Aprofitant un dinar que tant una família com l'altra van fer a l'hort, i mentre ell i la petita es trobaven sols en una caravana, el fiscal relata que l'ancià va obligar la nena a tocar-li el penis i la va amenaçar amb matar-la si explicava res del què havia passat.

Aquest matí, el cas ha arribat a judici a l'Audiència de Girona. L'acusat, que ara té 71 anys, ha negat categòricament haver abusat de la petita. L'avi ha explicat que aleshores feia dos anys que, gairebé diàriament, tenia cura de les dues germanes. "Me les portaven a quarts de vuit del matí, jo les acompanyava a escola i a la petita, fins i tot, li havia de donar el biberó", ha concretat.

Fer-la fora perquè el molestava

Segons l'ancià, mai va anar sol en cotxe amb la nena (sempre hi havia la mare o la germana petita amb ells). I encara menys va aprofitar els trajectes per fer tocaments a la petita de 9 anys. Pel què fa a l'episodi de la caravana, l'avi de Capmany també ha negat haver obligat la menor a tocar-li el penis. Segons ha explicat, l'única cosa que va fer va ser dir-li que marxés, perquè ell s'havia estirat a fer la migdiada i la menor, que estava "molt agressiva", no feia res més que molestar-lo i saltar damunt del llit.

Per a l'acusat, qui hi ha al darrere de tot plegat és una sola persona: la mare de la menor. L'ancià ha atribuït la denúncia a una revenja de la dona, amb qui havia mantingut una relació extramatrimonial, perquè va decidir allunyar-se'n i deixar-la d'ajudar econòmicament.

"Fins aleshores, li havia pagat part del carnet de conduir, compres del supermercat i també visites al psicòleg", ha explicat l'avi. I hi ha afegit: "Però quan tot va acabar, ella mateixa em va dir que faria el possible perquè em tanquessin a la presó".

A porta tancada

La menor ha declarat a porta tancada. Les psicòlegs que han passat pel judici han explicat, però, que els abusos que la petita relatava eren creïbles "i compatibles amb una vivència". La mare de la petita, per la seva banda, ha admès que havia mantingut una relació "per conveniència" amb el processat, però que en cap moment l'havia amenaçat quan s'ho havien deixat estar i que tot allò que va denunciar era el que la nena li havia explicat. "Em va dir que l'havia obligat a tocar-li el penis", ha relatat.

La defensa de l'ancià ha aportat diversos testimonis que desmuntaven la versió de la nena. Des de veïns que explicaven que es tractava d'una família problemàtica a mares d'escola que havien tingut problemes amb la petita. Fins i tot, ha fet declarar com a testimoni el capellà de Cabanes.

El rector ha explicat que li "costa molt de creure" que l'avi agredís sexualment la petita, perquè és un home que té "bona fama i honor" entre els parroquians. El capellà, a més, també ha precisat que quan la nena va fer catequesi, ell mateix li va haver "de cridar l'atenció diversos cops" perquè solia discutir-se amb els altres nens. A més, el rector també ha dit que la mare era una persona de tracte difícil.

13 anys i 8 mesos

Al final del judici, la fiscal ha mantingut la demanda de 13 anys i vuit mesos de presó per a l'ancià de Capmany. L'acusació li imputa un delicte continuat d'abusos sexuals i un altre d'agressió sexual.

En tots dos casos, destaca que els delictes es van cometre a una menor de 13 anys i que l'home va aprofitar-se de la seva condició de superioritat. A més, l'acusació també el considera autor d'un tercer delicte, en aquest cas d'amenaces.

A banda de la presó, la fiscal sol·licita que durant disset anys l'avi no es pugui acostar a menys de 200 metres de la menor, de casa seva o de l'escola on estudia. En matèria de responsabilitat civil, el ministeri públic reclama que l'acusat hagi de pagar 15.000 euros d'indemnització a la mare de la nena (com a representant legal de la menor).

La defensa, per la seva banda, ha mantingut la petició d'absolució per a l'avi de Capmany. El judici per aquests fets, que s'ha celebrat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.