Jutgen de nou l'acusat de cremar viva la seva parella a Calonge ruixant-la amb gasolina

El processat es tornarà a asseure després que el TSJC obligués a repetir el judici

El cas que arribarà demà per segon cop a judici es remunta al 8 d'octubre del 2006. Aleshores, feia gairebé un any que Sánchez havia començat una relació sentimental amb una noia xilena. La jove es va quedar embarassada i la parella va decidir anar a viure junts a un apartament de lloguer situat a l'entrada de Calonge, a l'edifici conegut com a 'Calalonga'.

Segons recullen els escrits de qualificacions provisionals del fiscal i l'advocat de l'Estat, Sánchez va decidir cremar viva la seva parella, que aleshores tenia 30 anys. Pels voltants de dos quarts d'onze de la nit del 8 d'octubre, i quan tots dos es trobaven a dins l'apartament, el processat la va ruixar "amb gasolina o una altra substància inflamable" i li va calar foc.

La dona va intentar fugir saltant pel balcó del pis, situat a la primera planta del bloc. La víctima, però, segons recull l'escrit, "va patir cremades de segon i tercer grau al 97% del cos" i l'endemà va morir a l'hospital de la Vall d'Hebron -on se l'havia traslladada d'urgència- a conseqüència d'una insuficiència renal aguda.

Les acusacions sostenen que Sánchez, que també va patir "ferides greus" quan la noia provava de fugir envoltada en flames, va provocar "un plus afegit de patiment innecessari a la víctima". Tant el fiscal com l'advocat de l'Estat subratllen que, durant les hores que va estar agonitzant a l'hospital, la jove xilena va poder "prendre consciència" de la gravetat de la situació, de l'atac que havia patit i de l'abast de les cremades.

Les acusacions també consideren que Miguel Sánchez sabia que, amb aquesta agressió, provocaria la mort "irremeiable" del fetus. Fiscal i advocat de l'Estat imputen al processat els delictes d'assassinat, avortament, incendi i danys (pels desperfectes que les flames van provocar al pis de lloguer). Per tots ells, li demanen una pena conjunta de 20 anys de presó.

En matèria de responsabilitat civil, les acusacions reclamen que l'acusat indemnitzi la mare de la jove xilena amb 120.000 euros. La víctima també tenia tres fills al seu país d'origen, a qui volia portar cap a Catalunya, i per a qui fiscal i advocat de l'Estat sol·liciten una indemnització conjunta de 600.000 euros. Per últim, demanen que l'acusat aboni 16.540 euros al propietari del pis pels desperfectes que va causar el foc.

Incendi fortuït

La versió que la defensa porta a judici és totalment oposada a la de les dues acusacions. Aquesta part, encapçalada pel lletrat Benet Salellas, reclama l'absolució de Sánchez. Sosté que l'incendi a l'apartament va ser fortuït i que, precisament, quan l'acusat va tractar d'apagar les flames que envoltaven la noia, ell mateix va patir cremades al 42% del cos (que li van afectar la cara, el cos, el tronc i tant braços com cames).

La defensa també apunta que, tot i que la parella havia decidit conviure junts, la jove xilena mantenia relacions sexuals amb terceres persones. Precisa, a més, que el dia dels fets l'acusat havia estat consumint alcohol des de les cinc de la tarda fins a dos quarts d'onze de la nit en un bar de Calonge.

A judici per segona vegada

El de demà serà el segon jurat popular que jutjarà aquest cas. El primer es va celebrar a finals del 2009 i, aleshores, tots els nou membres del tribunal van declarar no culpable Miguel Sánchez dels diferents delictes. L'eix del veredicte, emès per unanimitat, va ser que no hi havia proves que incriminessin directament el processat, i que l'assenyalessin com a autor directe del foc.

El fiscal i l'advocat de l'Estat, però, van recórrer tant el veredicte com la sentència absolutòria i el TSJC els va donar la raó. L'alt tribunal català va anul·lar tots dos escrits perquè va concloure que el jurat no va analitzar amb profusió les proves pericials ni tampoc va detallar d'on treia que l'origen del foc no era clar.

El segon procés arrencarà demà al matí amb l'elecció dels membres del nou jurat popular. A la tarda es preveu fer una inspecció a l'apartament de Calonge i Miguel Sánchez declararà divendres al matí. del foc no estaven clares. Durant la setmana que ve passaran per l'Audiència més de 50 testimonis i perits. La Secció Tercera preveu lliurar l'objecte del veredicte al tribunal popular el dijous 20 de març a la tarda, moment a partir del qual es retiraran a deliberar.