El SEM atén 244 urgències al dia a les comarques gironines durant el 2013

En el 98% dels casos les ambulàncies arriben en menys de 20 minuts

A Girona, un matí de pluja un motorista rellisca amb la moto i es fa mal quan cau a terra, poca estona després un home gran es desmaia enmig el carrer i no es pot aixecar. Immediatament, el SEM rep els dos avisos i activa les ambulàncies per atendre cadascuna de les emergències. Els professionals sanitaris tenen menys de dos minuts per sortir totalment equipats per atendre els avisos.

Arriben a destí en menys de 20 minuts i atenen les persones que necessiten ajuda. L'accident ha estat poca cosa, i el jove que ha caigut amb la moto no ha resultat ferit de gravetat. Un ensurt i un cop al genoll. L'home gran, en canvi, necessitarà un marcapassos i l'han de traslladar urgentment a l'hospital de referència, el Trueta, amb l'atenció constant d'un metge d'emergències que l'atén durant tot el trajecte.

Tot això, en un marge de temps de poc més d'una hora. En un dia normal, les emissores de les ambulàncies del SEM no paren de rebre avisos d'emergències. A la regió sanitària de Girona fins i tot tenen dos canals de ràdio, segons la zona, per organitzar millor la comunicació. Un està destinat a l'interior de la demarcació i l'altre canal és per a la zona de costa. Durant el 2013 el SEM ha atès una mitjana de 244 urgències al dia que han fet activar algun recurs, ja siguin ambulàncies amb tècnics sanitaris o les medicalitzades en les quals hi van infermers i metges, l'helicòpter o atencions urgents a domicili.

El 40%, resoltes a distància

El cap territorial del SEM a Girona, Jaume Heredia, explica que, de fet, bona part de les trucades que fan els ciutadans al 061 es resolen amb atenció telefònica i no cal activar cap ambulància. "Darrer d'aquest telèfon hi ha tota una plataforma de metges i infermeres que donen informació sanitària qualificada i moltes de les trucades es resolen a distància", ha detallat. Al llarg de l'any passat, el 061 va rebre 141.598 alertes i el 40% es van poder resoldre sense haver de desplaçar cap efectiu al lloc.

Per als 89.285 avisos que han precisat atenció mèdica urgent, l'helicòpter s'ha activat en 754 ocasions, les unitats de suport vital avançat (les ambulàncies en les quals normalment hi ha tècnic sanitari, infermer i metge) han atès 13.391 urgències i les de servei vital bàsic (amb dos tècnics) 70.226. La resta d'avisos que han requerit desplaçar efectius s'han cobert amb atenció domiciliària urgent o desplaçant metges d'ambulatoris. En total, el nombre d'afectats atesos durant el 2013 ha estat de 102.764, una mitjana de 281 pacients al dia.

Traumatismes, infarts o ictus

A la regió sanitària de Girona hi ha sempre entre 50 i 66 ambulàncies operatives de forma simultània, dependent de la franja horària i l'època de l'any. A l'estiu, per exemple, reforcen el nombre d'efectius a la costa perquè hi augmenta la població. Jaume Heredia ha explicat que actualment les ambulàncies no són recursos estàtics, sinó que es reparteixen estratègicament perquè tinguin capacitat de cobrir qualsevol avís en el menor temps possible. A més, tenen implantats sistemes de geolocalització que permeten saber, des de la coordinació central, on és cada efectiu en el moment de rebre un avís i enviar-hi el més proper.

Quan tot s'accelera una mica més dins el ritme habitualment ràpid de les emergències mèdiques és quan s'activa algun dels anomenats codis. A la regió sanitària de Girona n'hi ha actualment tres, per a pacients potencialment greus que poden haver patit un ictus, un infart o un politraumatisme. En aquests casos, la prioritat és que l'engranatge del sistema sanitari funcioni a la perfecció i que els pacients potencialment crítics puguin arribar a l'hospital on els han de tractar el més aviat possible.

Reduir seqüeles

Un metge del CAP de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) avisa el SEM perquè creu que un pacient pot estar patint un infart. De seguida activen ambulància. Des del cotxe de comandament, tornant d'un accident a Sant Hilari Sacalm (Selva), Jaume Heredia comenta: "Aquest és un servei perquè hi vagi l'helicòpter perquè és lluny". No passen ni dos minuts i l'emissora activa "l'hotel", l'helicòpter medicalitzat situat a l'heliport del Trueta, capaç de transportar el pacient en pocs minuts.

L'objectiu d'aquests codis és actuar de forma ràpida portant el pacient a aquell centre mèdic on li podran donar ràpidament l'atenció que necessita. En el cas dels ictus, la trombòlisi, en els infarts, desobstruir-li les artèries a la unitat d'hemodinàmica i en els codis politrauma, depenent de la lesió a un hospital amb alguna unitat especialitzada, per exemple, en lesions medul·lars o sinó també a la unitat de trauma del Trueta. Això no només millora la supervivència dels pacients, sinó que evita que les possibles seqüeles puguin ser més greus.

Al llarg del 2013, el codi infart s'ha activat en 313 ocasions, el codi ictus en 455 i el codi politrauma 709 vegades. Heredia ha avançat que estan treballant en dos nous codis que podien entrar en funcionament, el codi risc de suïcidi, per detectar víctimes potencials, i el codi sèpsia, d'infeccions greus.